Özel Sektör Maaş Zammı Ne Olacak?

2025 ZAM ORANLARI BELİRLENİYOR

2025 yılı için zam oranları büyük ölçüde netlik kazandı. SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 15.75 oranında bir artış beklerken, memurlar ise yüzde 11.54 zam aldı. Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artış sonrasında geride sadece özel sektör çalışanları kaldı. Peki, özel sektördeki maaş artışı ne kadar olacak? Bir araştırmaya göre, her 100 işverenden 43’ü, maaşlara asgari ücretle aynı oranı geçerek artış yapacağını dile getiriyor. Dört işverenden biri ise henüz karar vermedi.

ÖZEL SEKTÖRDE MAAŞ ARTIŞI NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret, memur ve emeklilere yapılacak zam oranlarının açıklanmasının ardından özel sektör çalışanlarının maaş artışları gündeme geldi. Şirketler, ocak ayı itibarıyla 2025 yılı zammı için stratejiler oluşturmaya başladı ve özel sektör çalışanları şubat ayında zamlı maaşlarını almaya başlayacak. Online bir iş bulma platformu aracılığıyla yapılan bir ankette, işverenlere asgari ücrete yapılan zam oranı soruldu. İşverenlerin yüzde 43’ü, mevcut asgari ücretin üzerinde bir artış yapmayı planladıklarını belirtti.

İŞVERENLERİN YANITLARI NE OLDU?

Makine ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ihtiyaç olduğu takdirde asgari ücrete ara dönemde güncelleme yapılabileceğinin sinyalini verdi. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, bu konuda değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, “İş kanununa bakıldığında maaş zamları için yasal bir düzenleme yok. Eğer çalışan asgari ücretin üzerinde bir maaş alıyorsa, zam kararı tamamen işverenin takdirine bağlıdır. Bunun dışında iş sözleşmesine veya toplu iş sözleşmesine tabi olan işyerlerinde zam yapma yükümlülüğü vardır” dedi.

MAAŞLARDA DEĞİŞİM NASIL OLACAK?

Yeni maaş belirleme sürecinde, çalışanların performansı ve deneyimleri de göz önünde bulundurularak değişiklikler yapılabileceği aktarıldı. Ancak, aynı departmanda çalışan iki personelin maaş zammının farklı olması durumunun iş kanununun eşit davranma ilkesine aykırı olacağına dikkat çekildi. Hakkaniyet açısından, asgari ücretin yüzde 30’luk artış ile 22 bin 104 TL’ye çıkması, benzer ücretler için de minimum düzeyde farklar gerektirecektir.

YÜZDE 30 VE ÜZERİ ZAM MÜMKÜN MÜ?

Yüzde 30’un üzerinde maaş artışı verilebilmesinin mümkün olduğunu belirten Yılmaz, işletmenin mali kapasitesinin de bu durumu etkilediğini ifade etti. Ülkenin geçmiş yıl enflasyonunun yüzde 44,38, bu yılki hedef enflasyonun ise yüzde 21 düzeyinde olduğunu vurguladı. Ayrıca asgari ücretin bu yıl içinde bir kez daha revize edilme ihtimalinin bulunduğuna değindi.

MAAŞ ZAM ARALIĞI NASIL ŞEKİLLENECEK?

Net bir oran belirlemek gerekirse, özel sektördeki maaş artışlarının yüzde 30 ile yüzde 50 arasında gerçekleşebileceği ifade edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, ara dönem zammının gündeme gelebileceğini düşündüğünü aktardı. Ayrıca işçi ve işveren sendikalarının Çalışma Bakanlığı bünyesinde bir araya gelerek bunun belirlenebileceğini söyledi. İşverenlerin, ücret artışının yüzde 30’un altında kalması durumunda yeniden değerlendirme yapılabileceği bilgisini paylaştı.

TEMMUZDA MAAŞ İYİLEŞTİRMELERİ BEKLENİYOR

Asgari ücrete ara zam yapılmasa bile, şirketlerin bu yıl Temmuz ayında çalışanlarına ek iyileştirme yapmaları bekleniyor. Özellikle kurumsal firmaların, bütçelerini hazırlarken yüksek oranlarda zam ekleyebileceği öngörülmekte. Küçük esnaf ve KOBİ’lerin ise bu oranı daha düşük tutması muhtemel. İşletmelerin, yeni dönem için yapacakları maaş düzenlemelerini ocak sonuna kadar netleştirecekleri düşünülüyor.

ÖNEMLİ

Azem’i Korkuya Sokan Gizemli Kadın

Kanal D'de perşembe akşamları büyük ilgi gören İnci Taneleri dizisi, heyecan dolu yeni bölümüyle izleyicilerinin karşısına çıkacak.

Yerli Kartlarla Kamu Ödemeleri Kararı

Türkiye, TROY milli ödeme sistemini güçlendiriyor; kamu bankaları ve kurumları yerli kartları tercih edecek, emekli maaşları ve destek ödemeleri bu kartlar üzerinden gerçekleştirilecek.

Daha Fazlası!