ÖZEL OKULLARDA DERS KİTABI ÜCRETİNE YENİ DÜZENLEME
Milli Eğitim Bakanlığı, özel eğitim kurumlarında ‘kitap parası’ adı altında alınan ücretlerle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Velilerden bu tür ödemeler alan okullara ceza uygulanacağı duyuruldu. Bakanlık, öğrencilere yönelik eğitim faaliyetlerinde yardımcı kitaplar ve diğer kaynaklar yerine ders kitaplarına odaklandığını vurguluyor. Bu nedenle, devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda da okutulacak ders kitaplarına yönelik yeni düzenlemeler getirildi. İlk olarak geçen yıl yapılan yönetmelik değişikliğiyle, 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla tüm özel okullarda Bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarının kullanılması zorunlu hale getirildi.
YENİ HÜKÜM EKLENDİ
Bu düzenlemeler ile birlikte, 3 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne yeni bir madde eklendi. Bu hükme göre, özel okulların velilerden “ders kitabı” adı altında herhangi bir ücret talep etmesi yasaklandı. Bakanlık, denetimden geçmeyen kitapların kullanımını engelleyerek yanlış öğrenmelerin önüne geçmeyi hedefliyor. Yeni düzenleme, Bakanlık onaylı ders kitaplarının tüm eğitim kademelerinde ücretsiz olarak dağıtılmasına dayanmaktadır. Amacı, Bakanlık denetiminden geçmeyen materyallerle oluşabilecek yanlış ve uygunsuz öğrenmelerin önüne geçmek.
SINAV SORULARINDA MEB ONAYLI KİTAPLAR REHBER OLACAK
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, merkezi sınav sorularının hazırlanmasında Millî Eğitim Bakanlığı’nın öğretim programları ve Bakanlık onaylı ders kitaplarının rehber olarak kullanıldığına dikkat çekmişti. Bu açıklamalar ışığında, Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve diğer ortak sınavlarda yapılacak tüm sorularda Bakanlıkça hazırlanan ders kitaplarının kaynak oluşturması bekleniyor. Ayrıca, özel okullara devam eden öğrencilerin velilerinin farklı ders kitapları için ekonomik zorluk yaşamasını önlemek de bu düzenlemenin hedeflerinden biri.
DERS KİTABI ÜCRETİ DENETİME TABİ
Yenilenen mevzuata göre, özel okullarda “Bakanlık onaylı ders kitaplarının okutulması” ve “ders kitabı için ücret talep edilmemesi” konusunda kurucu, temsilci ve müdürlerin sorumlulukları ağırlaşıyor. 2024-2025 eğitim yılından itibaren, sınıflarda okutulan ders kitaplarının Bakanlık tarafından ücretsiz dağıtılıp dağıtılmadığı yönünden denetim yapılacak. Özel okullar, gelecek dönemde “ders kitabı” için velilerden ücret alıp almadıkları konusunda da denetlenecek.
Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek eğitim öğretim yılında da tüm özel okullara öğrenci sayısı kadar ücretsiz ders kitabı göndermeye devam edecek. Ancak, Bakanlığın ücretsiz dağıttığı kitapları kullanmayan ya da “ders kitabı” adı altında velilerden ücret talep eden okullara Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 7. maddesi çerçevesinde cezalar uygulanacak. Bu madde, tekrarlayan fiiller için brüt asgari ücretin 20 katına kadar idari para cezasını öngörmekte; ayrıca bu durum, kurum açma izni ve çalışma ruhsatlarının iptaline kadar gidebilecek yaptırımları içermekte.