TOPLANTIDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Humberto Lopez ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, İstanbul’daki bir toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Lopez, Dünya Bankası ve IFC’nin dünya genelinde birçok şehirde birlikte çalıştığını, ancak Türkiye’de durumun farklı olduğunu, Dünya Bankası’nın Ankara merkezli, IFC’nin ise İstanbul merkezli olarak çalıştığını belirtti. Stratejik çerçeveler altında programlar düzenlediklerini ve bu programların büyümeyi desteklemeyi ve hızlandırmayı hedeflediğini vurguladı. Ülkelerin toplumunu büyümenin bir parçası haline getirmeyi ve büyümeden yararlandırarak dayanıklılığı artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.
DEPREM BÖLGESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Lopez, Türkiye’de kamu ve özel sektör işbirliğiyle birçok proje gerçekleştirdiklerini ayrıca verimliliği artırmayı hedefleyen projelere yoğunlaştıklarını söyledi. Deprem bölgesinde sağlık, altyapı ve su dağıtım sistemleri üzerine projelerin olduğunu ifade eden Lopez, depremde etkilenen özel sektör şirketlerine destek verdiklerini, bu konuda çalışmalarına devam ettiklerini aktardı. Şu ana kadar bölgeye sağladıkları kaynak miktarının 3 milyar dolar olduğunu belirten Lopez, bu yıl için 1 milyar dolarlık ek bir kaynak ayırdıklarını, toplamda 4 milyar dolarla desteklemiş olacaklarını dile getirdi.
TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK POTANSİYELİ
Türkiye’nin ekonomik yapısında gerçekleştirilecek yapısal reformların yatırımcılar üzerindeki olumlu etkilerine değinen Lopez, yatırımcıların genellikle uzun vadeli düşünerek yatırım yaptığını vurguladı. Türkiye’nin lokasyonunun önemini belirten Lopez, ülkenin aynı zaman da jeopolitik olarak batıya yöneldiğini ifade etti. Türkiye’nin büyük altyapı projeleriyle geniş bir coğrafyayı birbirine bağlama potansiyeline sahip olduğunu bildiren Lopez, Dünya Bankası’nın Türkiye’nin elektrikli demiryolu taşımacılığını yaygınlaştırmak için 660 milyon dolarlık finansman sağladığını hatırlattı.
TÜRKİYE’YE OLAN İLGİ
IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, Türkiye’nin Dünya Bankası Grubu içinde önemli bir ülke olduğunu belirterek, kalkınma bankalarıyla yakından çalıştıklarını ifade etti. Ekonominin durmaması, üretimin devam etmesi ve istihdamın korunması amacıyla özel sektöre odaklandıklarını vurguladı. Türk özel sektörünün uyum yeteneğinin yüksek olduğunu söyleyen Schloemer, Türkiye’nin stratejik coğrafi konumunun ve genç iş gücünün ekonomik avantaj sağladığını belirtti.
ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK VE ENFLASYON BEKLENTİSİ
Wiebke Schloemer, Türkiye’deki jeopolitik risklerin etkilerini değerlendirirken, gelişmekte olan piyasalar için risk değerlendirme ve azaltımının her zaman önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’yi etkileyen makroekonomik istikrar önlemlerinin meyvelerini vermeye başladığını belirten Schloemer, yatırımcıların Türkiye’nin ekonomik performansını dikkatle takip ettiğini söyledi. Enflasyon konusuna değinen Schloemer, kesin bir rakam veremeyeceklerini ancak kayda değer bir düşüş beklediklerini sözlerine ekledi.