Vedat Milor Civa Zehirlenmesini Açıkladı

VEDAT MILOR’UN HASTALIĞI VE NEDENİ

Ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor, Armağan Çağlayan’ın sunduğu programda sağlık durumunu ve hastalığının sebeplerini açıkladı. Milor, “civa zehirlenmesi” nedeni ile ellerinde ve ayaklarında uyuşmalar yaşadığını belirtirken, bu durumun, “İskele babalarından çıkarılan midye ya da bazı balıklarda çok bulunuyor. Bir de tarımda kullanılan pestisit kaynaklı arsenik var” şeklinde ifade etti.

MİDYELERİN VE BALIKLARIN ETKİSİ

Milor, sağlık sorunlarıyla ilgili olarak Çağlayan’ın ‘Ellerinizin titremesi parkinson mu?’ sorusuna yanıt verdi. 15 yıl önce uyuşmalardan dolayı doktora gittiğini, ancak nedeninin bir türlü anlaşılamadığını aktardı. Milor, “Nihayetinde his kaybı olmaya başladı, polinöropati denilen olay görüldü. Mesela dizinize vurulduğunda ayağınızın kalkması lazım ama kalkmıyor,” diyerek durumu açıkladı. Doktorun ağır metal testi yaptırmasıyla vücudunda yüksek seviyede civa bulunduğu tespit edildi. Bu zehirlenmenin sinirlerin etrafındaki tabakaları aşındırdığını ve zorladığında semptomların ortaya çıktığını belirtti. Midye ve balığın civa birikimine neden olabildiğini ifade eden Milor, “Ülkemizde bunlardan çok bulunuyor. Doktorum sinirlerimin 1000 yılda düzeleceğini söyledi,” dedi.

CİVA ZEİRLENMESİ NEDİR?

Milor, daha önce verdiği bir röportajda civa zehirlenmesi yaşadığını belirtirken, “Midye yemek, pil yemek gibidir. Kuruntu yapmayın ancak kendinizde yavaşlık, dengesizlik, karıncalanma hissediyorsanız o zaman doktora görünüp ağır metal testi yaptırın,” demişti. Civa zehirlenmesi, denizlerdeki kirliliğin artmasıyla deniz ürünlerinde ağır metal birikimini tetikliyor. Civa, Parkinson, Alzheimer ve beyin tümörleri gibi birçok nörolojik hastalığa yol açabiliyor. Özellikle dip balıkları ve midye gibi kabuklu ürünlerde yüksek oranda bulunuyor. Civa ayrıca böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlara da neden olabiliyor.

MİDYELERİN KİRLİLİĞE MARUZ KALMASI

Midyeler, genellikle deniz diplerinde ve kayalık alanlarda yaşadıkları için kirlilikten ciddi anlamda etkileniyor. Atık sular ve kirlenmiş su, midye kabuklarında birikebiliyor. Kirli ortamlarda yaşayan midyelerde arsenik, kadmiyum gibi ağır metaller olabiliyor. Bu ağır metalleri vücuda almak, midyelerin tüketilmesiyle gerçekleşiyor. Midyeler işleme aşamasında hava kirliliği gibi faktörlere maruz kalıyor; bu da mikroorganizma üremesi için uygun bir ortam oluşturabiliyor.

ÖNEMLİ

Yusuf Dikeç: Başrol Teklifini Reddetti

Paris Olimpiyatları'nda elde ettiği başarılarla dikkat çeken Yusuf Dikeç, "The Day of the Jackal" dizisinin 2. sezon teklifini spora odaklanmak için geri çevirdi.

ABD’den Gazze İçin Ateşkes Beklentisi

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nden John Kirby, ateşkesin pazar gününden itibaren sağlanabileceğini ve acil sorunları çözme kapasitesine sahip olduklarını belirtti.

Daha Fazlası!