TEKNOLOJİYLE BULUŞAN ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLER
Özel yetenekli öğrencileri 9 yıldır teknoloji ile buluşturan Turkcell Zekâ Gücü Projesi’nin 2025 yılında faaliyet gösterecek sınıflarından ilki, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde hizmete açıldı. Açılış sırasında Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, bu proje kapsamında 2016 yılından bu yana Millî Eğitim Bakanlığı ile yapılan iş birliğine dikkat çekerek, “Zekâ Gücü sınıflarının sayısı deprem bölgesinde 13’e, ülke genelinde ise 87’ye ulaştı” dedi. Koç, öğrencilerin bugüne kadar ulusal ve uluslararası platformlarda 400’den fazla ödül kazandığını belirterek, “Gerekli tüm teknolojik donanımların bulunduğu sınıflarda, Türkiye’nin yarınlarına yön verecek nesiller yetiştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
YENİ TEKNOLOJİ SINIFININ AÇILIŞI
Kahramanmaraş Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) bünyesinde gerçekleştirilen Zekâ Gücü Teknoloji Sınıfı açılışına, Millî Eğitim Bakanlığı’ndan yetkililer de katıldı. Öğrenciler, ara tatilde karneleriyle açılışa katılırken, karne hediyesi olarak onlara robotik ve kodlama proje setleri verildi. Elbistan BİLSEM’deki öğrenciler, Turkcell’in yeni maskotu Teknocan ile eğlenceli anlar yaşadı.
ÖĞRENCİ HEDEFİ VE GELİŞİM
Açılışta çocukların karne heyecanını paylaşan Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “2016 yılında projeye başladık, bugüne kadar Türkiye’nin 55 şehrinde 87 Zekâ Gücü sınıfı açtık” ifadelerini kullandı. Koç, her sene 66 binden fazla öğrenciye ulaştıklarını ve bu yıl 2025’te açılması planlanan sınıfların ilki için ilk adımı attıklarını belirtti. Proje, çocukların sadece teknolojiyi tüketen değil, aynı zamanda üreten bireyler olarak yetişmesine katkı sağlıyor.
TOPLUMSAL ETKİ VE BAŞARI HİKAYELERİ
Zekâ Gücü Projesi, Birleşmiş Milletler tarafından örnek gösterilirken, Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından sosyal etki analizi alanında en iyi örnek proje olarak değerlendirildi. Koç, “Zekâ Gücü sınıflarındaki öğrenciler, bugüne kadar ulusal ve uluslararası yarışmalarda 400’den fazla ödül aldı” diyerek, bu başarıların kendilerine motive ettiğini aktardı. Deprem bölgesinde 10 ilde 13 Zekâ Gücü sınıfı mevcut, bu sınıflar dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve çeşitli teknoloji setleri ile donatılmış durumda.
PROJENİN SOSYAL ETKİ ANALİZİ
2024 yılı itibarıyla projenin sosyal etkisi ölçüldü. Zekâ Gücü sınıflarından faydalanan öğrenci ve öğretmenlerin yaşadığı değişimleri değerlendirmek amacıyla SROI (Yatırımın Sosyal Geri Dönüşü) metodolojisi kullanıldı. Bu analiz sonuçlarına göre; Zekâ Gücü sınıflarında eğitim alan öğrencilerin %84’ü özgüven ve akademik performansında, %83’ü merak düzeyinde, %82’si ise teknolojiye yönelik farkındalık ve ilgi seviyesinde artış yaşadı. Aynı zamanda, eğitim veren öğretmenlerin %88’i için de profesyonel gelişim sağlandığı görüldü.