Sahte Doları Anlamanın Yolları Nelerdir?

Sahte dolar tehlikesi artarken, döviz büroları, bankalar ve müşteriler arasında sahte döviz endişesi giderek büyüyor. Yaklaşık 600 milyon dolarlık sahte paranın ATM’ler ve para sayma makinelerinden kaçabileceği belirtiliyor. Sahte dolarlara ayırt etmek zorken, güncellemeleri yapılmayan para sayma makineleri nedeniyle sahte paraların bu cihazlardan geçtiği ifade ediliyor. Kapalıçarşı’daki döviz büroları da sahte para alarmı verdi ve iş yerlerine uyarı broşürleri asıldı. Broşürde, “Piyasadaki sahtelerden dolayı görseldeki paralar alınmayacaktır” gibi ifadeler yer aldı.

SAHTE DÖVİZ KRİZİ

Sahte dolar sorunuyla ilgili “Sahte dolar nasıl anlaşılır, sahte 50 dolar nasıl ayırt edilir” gibi soruların izlenimi artıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği’nden sahte döviz ile ilgili açıklamalar geldi. TBB, “Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin kontrolleri ve güncellemeleri yapılmaktadır” açıklamasını yaptı. TCMB ise, “Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir” dedi.

SAHTE DOLAR NASIL ANLAŞILIR?

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “ABD doları güvenlik özellikleri” başlıklı metninde, orijinal dolar banknotlarının özellikleri tanıtıldı. 50 dolarlık banknotta, 1997 basımında ön yüzündeki 50 rakamı dik bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyah görünür. 2004 baskısında ise 50 sayısı yukarıya ve aşağıya doğru eğildiğinde bakır renginden yeşile dönüşüyor. 100 dolarda ise 1996 ve 1999 baskılarında 100 sayısı dik bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyah görünür. 2011 baskısında 100 sayısı yukarıya ve aşağıya eğildiğinde aynı özellikleri taşır.

MİKRO YAZI DETAYLARI

50 dolarlık banknotlarda 1996 baskısında portre etrafındaki çerçeve çizgilerinde “THE UNITED STATES OF AMERICA” mikro yazılıdır. 1997 baskısında ise portre üzerindeki gömlek yakasında “UNITED STATES OF AMERICA” mikro yazısı bulunur. 2004 baskısında ise banknot üzerindeki yıldızlarda tekrar eden “USA 50”, “USA FIFTY” mikro yazılarına yer verilmektedir. 100 dolarlık banknotta ise 1996 baskısında portrenin etrafındaki çerçevede “THE UNITED STATES OF AMERICA” mikro yazılır. Franklin portreli 1999 baskısında ise ceket yaka kenarında bu ifade mikro yazı ile yer alıyor. 2011 baskısında ise çeşitli alanlarda farklı mikro yazılar bulunmaktadır.

DEĞİŞİM YILLARI VE RENKLER

1996 yılı baskısındaki 1, 2, 5, 10, 20, 50 ve 100 dolarlık banknotlarda yeşil ve siyah renkler kullanılırken, 2004 yılı baskısında 50 dolarlık banknotlarda mavi, kırmızı ve yeşil tonları ağırlık kazanıyor. 2011 yılı baskısındaki 100 dolarlık banknotlarda ise mavi, turuncu, sarı, yeşil ve siyah renkler dikkat çekiyor. Bu renk farklılıkları, sahte dolarların ayırt edilmesinde etkili olan unsurlar arasında yer alıyor.

ÖNEMLİ

Ümit Özdağ’ın Paylaşımına MSB’den Yanıt Geldi

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Milli Savunma Üniversitesi'nin yayınladığı bir kitabın kapağındaki Türkiye haritasında, doğu ve güneydoğu bölgelerinin farklı renkle gösterilmesini eleştirdi.

Papa Francis İznik’i Ziyaret Edecek

Papa Francis, önümüzdeki yıl İznik'te Hıristiyan Kilisesi'nin ilk konsilinin yıldönümünü kutlamak üzere bir ziyaret gerçekleştirmeyi düşündüğünü duyurdu.

Daha Fazlası!