Ateşkes Sürecinde Yeni Gelişmeler
İsrail Güvenlik Kabinesi toplantısı ile başlayan yeni gelişmeler sonrasında Gazze’deki ateşkes için kalan engeller ortadan kalktı. 6 saatten fazla süren kabine toplantısının ardından, Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşması oy çokluğu ile kabul edildi. İsrail basınında yer alan haberlere göre, kabinedeki 24 bakan anlaşmaya evet oyu verirken, 8 bakan anlaşmanın onaylanmaması yönünde görüş bildirdi.
Netanyahu’dan Açıklama
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, anlaşmayla ilgili yaptığı yeni açıklamada, Hamas’ın serbest bırakılacak ilk esirlerin isimlerini kendilerine iletmediğini belirtti. Netanyahu, “Anlaşmaya varıldığı üzere serbest bırakılacak esirlerin listesi elimize ulaşana kadar taslakta ilerlemeyeceğiz. İsrail, anlaşmanın ihlal edilmesine müsamaha göstermeyecektir. Tek sorumluluk Hamas’a aittir” şeklinde ifadelerde bulundu. Tüm rehinelerin serbest kalana kadar vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Netanyahu, “Eğer savaşa dönmek zorunda kalırsak, bunu yeni ve güçlü yollarla yapacağız.” dedi. Anlaşmaya göre, Hamas’ın esirlerin isimlerini serbest bırakılmadan en az 24 saat önce bildirmesi gerekiyor.
Ateşkesin İşleyişi
Ateşkes planına göre, Gazze’de ateşkesin yarın saat 08:30’da (TSİ 09:30) başlaması kararlaştırıldı. Haaretz gazetesinin haberine göre, ateşkes ile birlikte İsrail, Gazze’deki hava kuvvetleri gözlem faaliyetlerini askıya alarak bölgedeki tüm uçuşları durduracak. Anlaşmanın ilk aşaması 42 gün sürecek. Bu süreçte, İsrail hava kuvvetleri, esirlerin serbest bırakıldığı günlerde 12 saat, diğer günlerde ise 10 saat boyunca Gazze üzerindeki operasyonlarını askıya alacak.
Anlaşmanın yürürlüğe girdiği ilk gün, esir takasının 16:00’dan (TSİ 17:00) sonra gerçekleşmesi öngörülüyor. Times of Israel’in haberine göre, serbest bırakılacak 3 esir Kızılhaç’a teslim edilecek, ardından İsrail’e nakledileceği belirtildi. Ayrıca, 6 hastanenin İsrailli esirleri kabul etmesi için hazırlandığı bildirildi. Serbest bırakılacak milyonlarca Filistinli esirlerden 90 kadarının da İsrail hapishanelerinden serbest bırakılması bekleniyor.
Serbest Kalacak Esirler Hakkında Detaylar
İsrail hükümetinin belirttiğine göre, bakanlar kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, anlaşma kapsamında 33 İsrailli esire karşılık 1167’si 7 Ekim 2023’ten sonra tutuklanan Filistinli olmak üzere toplamda 1900’den fazla Filistinlinin serbest kalması bekleniyor. Anlaşmada bazı Filistinli esirlerin sınır dışı edilmesi şartı da yer alıyor. İsrail, 7 Ekim’den bu yana gözaltında tutulan 19 yaşın altındaki tüm kadın ve çocukları serbest bırakacak. Her bir İsrailli esir için 30, her bir asker ya da güvenlik gücü için ise 50 Filistinli esirin serbest bırakılacak. Anlaşmanın ilk gününde 3, 7. gününde 4, sonrasında her hafta 3 İsrailli esirin, son haftadaysa 14 İsrailli esirin serbest kalması planlanıyor. Ateşkesin ilk aşamasının 16. gününde, ikinci aşama için müzakerelere başlanacak.
Serbest Kalacak Filistinlilerin Listesi Açıklandı
İsrail Adalet Bakanlığı, anlaşma çerçevesinde serbest bırakılacak Filistinli esirlerin 735’inin isimlerini paylaştı. Bu isimler arasında Aksa Şehitleri Tugayı’nın liderlerinden Zekeriya Zübeydi ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) yöneticilerinden eski milletvekili Halide Cerrar gibi önemli figürler de bulunuyor. Ayrıca, 95 Filistinli esirin isminin de yayımlandığı bildirildi. Gazze Şeridi’nde bulunan Esirler Enformasyon Ofisi, Hamas’ın serbest bırakılacak esirlerin isim listesinin, her esir takası gününden bir gün önce yayınlanacağını açıkladı.
İsrail Ordusunun Çekilme Planı
Anlaşmaya göre İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyi ile kuzeyi arasındaki Netzarim Koridoru’ndaki kontrol noktalarını 22 Ocak’ta kaldıracak. Anlaşmanın 7. gününde, toplam 7 İsrailli esir serbest bırakıldıktan sonra İsrail ordusunun Gazze’den çekilmeye başlayacağı ve kuzey Gazze sakinlerinin evlerine dönebileceği ifade ediliyor. Philadelphi Koridoru’ndan tamamen çekilme işleminin ise anlaşma yürürlüğe girdikten 50 gün sonra, ikinci aşamada gerçekleşeceği duyuruldu.
Gazze’ye İnsani Yardım Gönderilecek
Anlaşmaya göre, Gazze Şeridi’nin kuzeyine günde 600 kamyon insani yardım girişi sağlanacak, bu yardımlar arasında 50 yakıt kamyonunun da bulunacağı belirtildi. Haaretz gazetesine göre, halkın Gazze’nin kuzeyine dönüşüne izin verilmesine rağmen, bölgedeki evlerin çoğunun yıkıldığı için çadır ve karavan kentleri kurmak üzere uluslararası yardım kuruluşlarının çalışmalar yürüteceği kaydedildi. Ayrıca, yollar, okullar, hastaneler ve altyapının onarılması için Mısırlı şirketlerin bölgeye girişine izin verileceği aktarıldı.
Saldırılar Devam Ediyor
Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşması sağlanmasının ardından hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 123’e ulaştı. Gazze Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, ateşkesin duyurulmasından bu yana saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 122 olduğunu, bunların 33’ünün çocuk ve 33’ünün kadın olduğunu bildirdi. Basal, saldırılarda 270’ten fazla Filistinlinin yaralandığını belirtti.
Ordu Sözcüsünden Uyarı
İsrail ordusu, ateşkesin ardından Gazze’nin kuzeyine hareket edilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, anlaşmanın tüm detaylarının uygulanmasını sağlamak amacıyla bazı konulara açıklık getirmek istediklerini ifade etti. Adraee, “İsrail ordusunun bölgedeki faaliyetleri göz önüne alındığında, Gazze Şeridi’nin güneyinden kuzeyine veya Netzarim Koridoru’na doğru hareket etme tehlikesi devam ediyor. Bu harekete izin verildiğinde güvenli ulaşım yöntemlerine ilişkin bir açıklama ve talimat paylaşılacak” dedi.