HÜKÜMETİN E-SİGARA MÜCADELESİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), yasa dışı yollarla satılan elektronik sigaralarla mücadele çerçevesinde başlattığı çalışmalar sonucu 300 milyon lira değerinde kayıt dışı ticareti tespit etti. AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgilere göre, VDK, kayıt dışı ekonomiyle mücadelesini ürün ve sektör bazında geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, VDK’nın Risk Analiz Merkezinde e-sigara ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Mevzuat gereğince, sigara gibi tütün ürünlerine dair bütün yasaklar, e-sigara için de geçerli. Bu nedenle e-sigaralar için reklam veya promosyon faaliyetleri yapılamıyor ve bu ürün 18 yaş altındakilere satılamıyor. Kullanıma sunulan bu kurallar gereği, e-sigaranın internet üzerinden satışı ve kargoya verilmesi de yasaklanmıştır. Aynı zamanda, içerdiği nikotin nedeniyle e-sigara kartuşları ve cihazları serbest ticarete izin vermiyor. ABD ve Avrupa Birliği de benzer tedbirleri uyguluyor. VDK, e-sigara üzerinden kayıt dışı gelir beklentisi olanların hareketlerine yönelik bekleyiş içinde çalışmalar yürütüyor.
PARASAL İŞLEMLERİN İNCELENMESİ
VDK, bu bağlamda 20 milyar lira üzerindeki parasal işlem analiz edilerek, 50 binden fazla mükellefin iş ve işlemleri kontrol edildi. Yapılan takipler sonucunda belirlenen mükellefler, direkt olarak vergi incelemesine alındı. Bu çalışmalar sonucunda 300 milyon lira tutarında kaçak e-sigara ticareti ortaya çıkarıldı. Bu süreçte ayrıca, kolluk güçleriyle işbirliği yapılırken, elde edilen bulgular da ilgili birimlere iletildi.
BAKAN ŞİMŞEK’İN DEĞERLENDİRMESİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili açıklamasında, kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin yasa dışı ve kaçak ürünleri de kapsayacak şekilde genişletildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi, çok sayıda ürün ve sektörü de kapsayacak şekilde bu yıl daha da artıracağız. Bu mücadeleden taviz vermeyeceğiz, böylece vergide etkinlik ve adaleti de artıracağız.”