DÜNYA EKONOMİK FORUMU’NA KATILIM
İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, CNBC-e ekranlarında önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldiğini vurgulayan Alper, bu ilgiye rağmen yatırımların düşük seviyelerde kaldığını ifade etti.
YABANCI PARA GİRİŞİ İNANCI
Ekonomi yönetiminin uyguladığı politikaların, yabancı yatırımlar açısından büyük önem taşıdığını belirten Alper, “Yabancı, enflasyon programındaki tutarlılık devam edecek mi diye bakıyor. Hedeflenen rakamlara ulaşabilecek miyiz diye bakıyor. Bunlar olursa ikinci yarıda dışarıdan yabancı para geleceğine inancımız var” şeklinde konuştu.
KONUMUZUN AVRUPA’YA GÖRE AVANTAJI
Davos’un bu yılki gündeminin ABD Başkanı Donald Trump tarafından belirlendiğini ifade eden Alper, global teknoloji rekabetine de dikkat çekti. “Türkiye olarak konumumuz Avrupa’ya göre elverişli. ABD bizim için uzak bir pazardı. ABD’de yoğun yatırım yapıyoruz. Sonrasında kaçırmamamız gereken bir Asya var” dedi. Sabancı Holding’in yatırımlarına geçerek, 400 milyon dolarlık nakit bulundurduklarını dile getirdi. “Bilançomuz bizi yatırım yapmaya teşvik ediyor. Enerji alanında, malzeme alanında büyümeye devam edeceğiz. Dijital altyapı yatırımlarımıza devam edeceğiz” diye ekledi.
İYİLEŞME BEKLENTİSİ
Gelişmiş ülkelerde yatırım yapmayı tercih ettiklerini belirtirken, Alper’in açıklamalarına göre, “Sabancı’nın net aktif değeri 10 milyar dolar. 10 milyarın 3-3,5 milyar doları banka, ikinci büyük kısmı enerji, diğeri de yeni teknolojilere odaklanmış bir portföy. İki yıl içinde net aktif değerimiz 20 milyar dolara çıkacak.”
Enerjisa Üretim ve Temsa’nın halka arzına dair açıklamalarda bulunan Alper, “Enerjisa Üretim’i halka arza hazır hale getirdik. Bir şirketin halka arz edilebilmesi için birden fazla parametre bir araya gelmeli. Türkiye hazır mı diye bakmamız lazım. Temsa’nın istediğimiz büyüklüğe daha ulaşmadığını düşünüyoruz” ifadesinde bulundu.
UKRAYNA VE SURİYE’DE FIRSATLAR
Türk müteahhitler için Ukrayna ve Suriye’nin yeniden inşasının fırsatlar sunduğunu belirten CEO, “Onların değer zincirinde olan çimentomuz gibi yapı malzemeler gibi tüm alanlarda fırsat var. Bir de enerji altyapısı. En önemli ihtiyaçlardan biri enerji. Türkiye’nin enerji ihracatı açısından da fırsatlar olacaktır” dedi.
ZOR BİR YIL BEKLENTİSİ
Alper, bu yılın ilk yarısının zor geçeceğini vurgulayarak, “Enflasyonla mücadelenin zorluğunu hep birlikte hissedeceğiz. Verimlilik konuşmamız lazım. 2024’e göre sonuçlarımızın iyileştiği bir yıl olacak. 2024’ü anmadığımız bir yıl olacak” şeklinde değerlendirmelerini tamamladı.