Bitlis’teki Depremler Diri Fayları Gündeme Getirdi

BİTLİS’TE DEPREMLER GERÇEKLEŞTİ

Bitlis’te 27 Kasım tarihinde saat 05.50 ile 05.56 arasında 4,3 büyüklüğünde iki ayrı deprem meydana geldi. Kısa süreli bir paniğe yol açan bu depremlerde herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığı bildirildi.

DEPREMLER HAKKINDA DEĞERLENDİRME

Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin sık sık depremlerle karşılaştığını vurgulayan Alkan, Bitlis ve çevresinin bu durumdan etkilenen bir bölge olduğunu ifade etti. Hizan ilçesi çevresinde 25 Eylül’de 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini ve ardından 27 Kasım’da 4,3 büyüklüğündeki iki depremin yaşandığını dile getiren Alkan, “Meydana gelen depremler, bölgenin depremsellik açısından bir üretkenliğe sahip olduğunu ve tektonik ya da volkanik bir deprem üreten bir bölge olduğunu gösteriyor. Ana şokun ardından 30 artçı şok meydana geliyor. Bu artçı sarsıntılar küçük şekilde devam edecek.” şeklinde konuştu.

DİRE FAİ HARİTASI GÜNCELLENMELİ

Alkan, 27 Kasım’daki depremlerin Hizan’ın hemen batısında, Eylül ayındaki depremin ise Hizan’ın doğusunda meydana geldiğini belirtti. Bitlis ve Van bölgesinde birçok aktif diri fay bulunduğunu vurgulayan Alkan, “MTA’nın diri fay haritasında burada çok sayıda fay gözlemleniyor. Ancak dikkat çekici olan, depremlerin olduğu yerde herhangi bir diri fae görünmüyor. Fay veya fay zonu burada mevcut değil.” dedi. Alkan, 27 Kasım’daki depremlerin doğrultu atımlı faylar ile ilişkili olduğunu kaydederek, bu haritada fay görünmediğini ifade etti. Ayrıca, eğer bir bölgede deprem gerçekleşiyorsa mutlaka orada bir fayın olduğunu söyleyerek, “Bölgenin dikkate alınması ve üzerinde çalışılması gerekiyor. Diri fay haritası sürekli güncelleniyor. MTA, AFAD ve üniversitelerin her yeni çalışmasında bu harita belirli periyotlarla güncelleniyor.” şeklinde bilgi verdi. Kahramanmaraş depremlerinin ardından diri fay haritasında güncellemeler olduğunu da hatırlatan Alkan, “Bitlis’te meydana gelen son depremlerde haritaya baktığımızda fay gözlemlenmiyor. MTA’nın diri fay haritasının güncellenmesi gerekmekte. Bu bölge jeolojik olarak özel bir alan.” diye ekledi.

ÖNEMLİ

TBMM’de 2025 Bütçesi Kabul Edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 2025 yılına ait Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'ni onayladı.

55 Yaşında Kaleciliğe Geri Döndü

55 yaşındaki Hüseyin Gökdemir, 22 yıl aradan sonra amatör ligde kaleci olarak sahalara döndü. Profesyonel kariyerine jübile yaparak veda etmişti.

Daha Fazlası!