YERSİZ ‘KUZEY KUTBU’ DURUMU
Bilim insanları, CNN’e yaptıkları açıklamalarda, yeryüzündeki nesnelerin konumlarının coğrafi Kuzey Kutbu’nun sabit noktasının aksine, Dünya’nın sürekli yer değiştiren manyetik alanına göre belirlendiğini belirtiyor. İngiliz Jeoloji Araştırma Merkezi’nden jeofizikçi ve jeomanyetizma araştırmacısı Dr. William Brown, “Büyük hava yolları, yeni modeli yüklemek için tüm uçak filolarındaki navigasyon yazılımlarını yenileyecek. NATO’daki orduların da her türlü ekipmanın çok sayıda karmaşık navigasyon sistemindeki yazılımları güncellemesi gerekecek” diyor.
MANYETİK KIRILMA VE GELECEK ÖNGÖRÜLERİ
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) kıdemli araştırma bilimcisi Dr. Arnaud Chulliat, bilim insanlarının son güncellemeyle önceki modelin manyetik kuzeyin 2025 yılına kadar nerede olacağına dair öngörülerinin doğruluğunu doğruladığını kaydediyor. Son zamanlarda, manyetik kuzeyin hareket hızında “dramatik” değişiklikler yaşandığını belirten araştırmacılar, bu olgunun temel nedeninin henüz net olarak açıklanamadığını ifade ediyor.
MANYETİK KUTUP KAYMASININ ÖNEMİ
Bilim insanları, Dünya’daki yaşamın 100 milyon yıl boyunca pek çok manyetik tersine dönüşe tanık olduğunu ancak modern teknoloji dönemi içinde bunun yaşanmadığını vurguluyor. Uçaklar ve gemiler gibi araçlar, küresel konumlandırma sistemlerini kullanarak Manyetik Kuzey’i belirlemek için Dünya Manyetik Modeli’ni (WMM) kullanıyor. İngiliz Jeolojik Araştırma Merkezi ve NOAA tarafından geliştirilen bu model, manyetik kuzeyin mevcut konumunu kaydediyor ve geçmiş yörüngeler üzerinden gelecekteki kaymaları tahmin ediyor. Manyetik kuzey kutbu, 1831’de İngiliz kaşif Sir James Clark Ross tarafından Kuzey Kanada’da bulunmuş olup, gerçek Kuzey Kutbu’ndan yaklaşık 1610 kilometre uzağa konumlanıyor ve yıllık olarak doğuya doğru ilerleyerek Sibirya’ya yaklaşmakta.