İZMİR’DE YAPILAN DENETİMLERDE GIDA GÜVENLİĞİNE DİKKAT
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, gerçekleştirdiği denetimlerde 2024 yılında İzmir’deki 1000’den fazla kayıtlı et işletmesinden 10’unun taklit-tağşiş yaptığı belirledi. Kırmızı et ürünlerinde yapılan analizlerde, en fazla kanatlı eti tespit edildi. Özellikle sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar için denetimlerin devam ettiği bildirildi. İzmir’deki söz konusu et işletmelerine 2024 yılında 2 milyon 883 bin 772 TL idari para cezası uygulandı.
KAÇAK KESİMLERDE TEHLİKELİ UYGULAMALAR TESPİT EDİLDİ
Yıl içerisinde gerçekleştirilen kaçak kesimlerde 100 kilogram at, 200 kilogram büyükbaş ve 12 kilogram küçükbaş eti tespit edilip imha edildi. 5996 Sayılı Gıda ve Yem Kanunu’na dayanan denetimlerde, mevzuata aykırı olarak tespit edilen 30 bin kilogram et ve et ürünleri imha edildi. İzmir’deki kayıtlı ve onaylı gıda işletmelerine 2024 yılında yaklaşık 110 bin denetim yapıldığı ifade edildi.
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, taklit ve tağşiş tespitleri için bakanlık ekiplerinin denetimlerde bulunduğunu, “Etiketteki beyan ile içindeki ürünün örtüşüp örtüşmediğine bakıyoruz. 2024 yılı içinde 311 tür denetimi için numune alındı, 19 tanesi olumsuz çıktı” diye belirtti. Bu olumsuz sonuçların çoğunluğunun kırmızı et içerisinde kanatlı eti tespit edilmesinden kaynaklandığı bildirildi.
KONTROL VE FARKINDALIK AMACIYLA VATANDAŞA ÇAĞRI
İzmir’deki işletmeler arasında 10’unun taklit-tağşiş yaptığı ortaya kondu. Şahin, “En iyi denetçi tüketicinin kendisi. Ürünün ne olduğunu, hangi ortamda saklandığını ve tüketim tarihini kontrol etmeleri önemli” dedi. Tüketicilerin, “ALO 174” üzerinden veya ilçe tarım müdürlüklerine başvurarak şüpheli ürünlerle ilgili denetim talebinde bulunabileceği vurgulandı. Ürünlerin bakanlık onaylı olmasının önemine de dikkat çekildi.
İZLENEBİLİRLİĞİ OLMAYAN ÜRÜNLERDEN UZAK DURULMALI
İzmir’deki denetimlerde, tespit edilen olumsuzluklar nedeniyle 2024 yılı itibarıyla 70 milyon TL’nin üzerinde idari para cezası uygulandı. Kırmızı et işletmelerine yönelik denetimlerde, işlem dışı faaliyet gösterenlere ise 3 milyon TL civarında ceza kesildi. Vatandaşların bakanlığa kayıtlı ve onaylı işletmelerden ürün alması gerektiğinin altını çizen Şahin, “Sokakta satılan ambalajsız ve izlenebilirliği olmayan ürünlerden uzak durulması gerekiyor” önerisinde bulundu. İzmir’deki kayıtlı işletmelerden alınan ürünlerin gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini ifade etti.