TEKNOLOJİK İNOVASYONUN ÖNEMİ
Ding, İsviçre’deki Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yıllık toplantısında yapay zeka ve teknolojik inovasyon konularında önemli değerlendirmelerde bulundu. Yapay zekanın devrimsel etkileri üzerinde duran Ding, “Yapay zeka, Ali Baba’nın mağarası gibi insanlık için büyük umut vadediyor ancak eğer doğru yönetilmezse Pandora’nın kutusuna dönüşebilir” şeklinde konuştu. Ding, bu tür yenilikçi teknolojilerin kalkınma için etkili bir itici güç olabileceğini ancak aynı zamanda risk barındırdığını da ifade etti. Kalkınma, güvenlik ve istikrar arasında bir denge kurmanın büyük önem taşıdığını belirtti.
ÇİN’İN YAPAY ZEKA STRATEJİSİ
Ding, Çin’in yapay zeka geliştirme amacını açıkladı. Bunun kalkınmayı ve ekonomik dönüşümü teşvik etmek, ülkenin modernleşmesine katkı sağlamak ve 1,4 milyar Çinlinin yaşam kalitesini artırmak olduğunu vurguladı. “Ne trendi körü körüne izleyecek ne de dizginsiz bir uluslararası rekabete iştirak edeceğiz” ifadeleriyle Çin’in stratejik yaklaşımını özetledi. Ding, Çin’in güçlü yönetim mekanizmasının, düzenleyici sisteminin ve kurumsal önlemlerinin bulunduğuna dikkat çekerek, yapay zeka teknolojisini etkili bir şekilde yönetebileceklerine inandıklarını aktardı.
KÜRESEL YÖNETİMİN GEREKLİLİĞİ
Ding, yapay zekanın küresel yönetiminin büyük bir sorun haline geldiğini belirtirken, Birleşmiş Milletlerin bu konuda doğru bir rol oynayabileceğini savundu. “Eğer ülkelerin düzensiz şekilde rekabet etmesine izin verilirse yapay zeka, herkesin düşündüğü bir tehlikeye, bir gri gergedana dönüşür” dedi. Ding, bilimin sınırlarının olmadığına ve bu alandaki ilerlemelerin tüm insanlığın faydasına olması gerektiğine inandığını ifade etti. Bununla birlikte, 160’tan fazla ülke ve bölge ile gerçekleştirdikleri bilimsel ve teknolojik işbirliklerini, ‘Küresel Güney’ ülkeleri ile bu alandaki uçurumu kapatmayı ve teknolojik inovasyonu yaymayı hedeflediklerini vurguladı.