Hurufat Baskı Müzesi’nde Kağıt Dönüşümü

KÂĞIT ATOLYESİ HİZMETE GİRDİ

Atatürk Üniversitesi bünyesindeki Hurufat Baskı Müzesi’nde faaliyete geçen ‘El Yapımı Kağıt Atölyesi’yle atık kağıtlar geleneksel yöntemler kullanılarak A4 ve A5 boyutlarında kağıtlara dönüştürülüyor. Üretilen kağıtlar, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde hat, tezhip, minyatür, kat’ı, resim ve baskı alanlarında değerlendiriliyor. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferruh Haşıloğlu, atık kağıtların yeniden kullanımı için ‘Atıklardan doğal kağıt yapımı’ projesini hayata geçirdi. Bu projenin kapsamında Hurufat Baskı Müzesi’nde El Yapımı Kağıt Atölyesi kuruldu.

ATIK KAĞITLARIN DÖNÜŞÜMÜ

Proje ekibinde yer alan yüksek lisans öğrencisi Nurcan Altın, atölyede kağıt üretimi sürecine başladığını ifade ediyor. Altın, tüketim alışkanlıkları ile çevre sorunlarının arttığını belirterek, “Doç. Dr. Ferruh Haşıloğlu hocamın hazırladığı projeyle çöpe giden atık kağıtları yeniden kullanıma sunmayı amaçladık. Üniversiteye bağlı birimlerden topladığımız atık kağıtları müze içerisindeki atölyede uyguladığımız yöntemle ilk etapta A4 ve A5 ebat kağıtlara dönüştürüyoruz. Bu kağıtlar Güzel Sanatlar Fakültesi’nde hat, tezhip, minyatür, resim ve baskı alanlarında kullanılıyor. İlerleyen dönemlerde daha büyük ebatlarda da kağıt üretmeyi planlıyoruz” dedi. Ayrıca, Altın, atölyeyi ziyaret edenlere doğal kağıt yapımı ve geri dönüşümün önemi hakkında bilgiler aktardıklarını ve üretim denemeleri de sunduklarını dile getirdi.

GELENEKSEL YÖNTEMLE KÂĞIT ÜRETİMİ

Üniversitedeki birimlerden toplanan atık kağıtlar, öncelikle küçük parçalara kesiliyor ve derin bir kapta ılık suyla birlikte bir gün bekletilerek hamurlaştırılıyor. Hamur haline gelen kağıtların yapıştırıcı özelliği kaybolduğu için geleneksel bir yöntemle işleme devam ediliyor. Nişasta ve su karıştırılarak hazırlanan sıvı, hamur halindeki kağıt kabına aktarılıyor. Çırpıcı ile kağıt parçacıkları ve yapıştırıcı sürekli karıştırılıyor. Çam ağacından yapılmış bir çerçeve üzerine çelik malzemeden oluşan elekli kalıp daldırılarak sıvıdan çıkarılıyor. Eleğin üzerinde kalan kağıt, pamuk mamulden bir bez parçasına yerleştiriliyor. Fazla su, pamuk bezle alınarak kağıt kuruması için asmada bekletiliyor. Ortalama 8 saat sonra kuruyan kağıt, pamuk bezden dikkatlice ayrılarak ağırlık altında bekletiliyor. Bu işlemlerin sonrasında A4 ve A5 boyutlarındaki kağıt kullanıma hazır hale geliyor. (DHA)

ÖNEMLİ

Galatasaray Konyaspor Maçı İçin Hazırlanıyor

Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 21. haftasında Konyaspor ile oynayacağı müsabaka için hazırlıklarına başladı.

Tevfik Tepebaşı Davasında İlk Mütalaa Verildi

Kahramanmaraş'taki depremlerde yıkılan Ebrar Sitesi’nin B Blok’u ile ilgili davada savcı, 7 sanığın 22.5 yıl hapisle cezalandırılmasını istedi. 115 kişi hayatını kaybetmişti.

Daha Fazlası!