Bakan Şimşek: Finansal Araçlar Çeşitlendi

KRİPTO VARLIK PİYASASI DÜZENLEMELERİ HAZIRLANIYOR

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık piyasasına yönelik yasaların ardından bu alanda ikincil düzenlemeleri hazırlayarak, kripto varlıkların saklanması ve transferine ilişkin ilke ve esasları belirliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Ülkemiz finansal piyasaları açısından, global piyasalara paralel şekilde finansal araç çeşitliliği ve fintek ekosisteminin geliştirilmesi yönüyle piyasalara yeni bir araç kazandırmış olduk.” diyor. AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, dünyada birçok ülke kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik düzenlemeleri hızlandırıyor. Avrupa Birliği’nde hazırlanan “Kripto Varlık Piyasaları Düzenlemesi”, Temmuz 2026’da yürürlüğe girmesi bekleniyor. İngiltere’de de aynı yıl içinde düzenlemenin tam olarak hayata geçirilmesi hedefleniyor. Japonya ve Singapur gibi ülkeler de kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik düzenlemeleri yapmıştır.

TÜRKİYE’DE YASAL ÇERÇEVE OLUŞTURULDU

Türkiye’de kripto varlık ekosistemine yönelik “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 26 Haziran 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda yasalaştı. Böylece, Türkiye’de kripto varlıklara yönelik ilk yasal çerçeve oluşturulmuş oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığından alınan bilgilere göre, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yürütülen ikincil düzenleme çalışmaları sona yaklaşmış durumda. İlgili kamu kurumları ve sektör uzmanlarının görüşlerinin alındığı mevzuat çalışmaları sonucunda, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş, faaliyet yöntemleri ve sermaye yeterliliği gibi konulara dair tebliğ taslakları hazırlandı.

Tebliğ taslaklarında kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurucularına, ortaklarına, yöneticilerine ve personeline ilişkin şartlar belirleniyor. Asgari sermaye ve öz sermaye tutarları belirlenecek olup, sektör paydaşlarının mali yapısının sürdürülebilir bir şekilde korunması için risk bazlı ilave sermaye yeterliliği yükümlülükleri getiriliyor. Ayrıca, bu hizmet sağlayıcılarının iç denetim, kontrol ve risk yönetimi birimlerini kurmaları zorunlu olacak.

Kısa süre içerisinde yayımlanması beklenen taslaklarda, kripto varlıkların platformlar üzerinde kaldıraçlı olarak alım satımına izin verilmeyecek. Türev araç sözleşmeleri, kredili alım, açığa satış ve ödünç işlemleri gibi uygulamalara konu olamayacak. Ayrıca, kripto varlıkların platformlar üzerinde listelenmesine ve listeden çıkarılmasına dair kararlar alacak bir listeleme komitesi oluşturulması zorunlu olacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının belge ve kayıt yükümlülükleri de belirlenecek.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali durumlarıyla birlikte operasyonel ve teknik altyapı yükümlülüklerini yerine getirmesi istenecek. Sadece faaliyet izni almış hizmet sağlayıcılar faaliyette bulunabilecek. Bunun yanı sıra, ilgili kanun hükümleri uyarınca; yurt içinde fiyatı oluşan kripto varlıklar için fiyat gözetim sisteminin kurulması da gerekecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AA muhabirine, hazırlanan tebliğ taslaklarının diğer ülkelerin düzenlemelerine göre oldukça detaylı ve kapsayıcı unsurlar içerdiğini belirtti. Şimşek, “Sermayeye ilişkin risk bazlı düzenleme örneği, diğer ülke otoritelerinin düzenlemelerinde yer almıyor. Attığımız bu adımlar, piyasanın etkin olarak işlemesi ve yatırımcılar nezdinde güven ortamı oluşmasına imkan sağlayacak.” dedi. Ayrıca, bu düzenlemelerle kripto varlık işlemlerinin daha güvenli bir ortamda yapılacağını vurguladı.

ÖNEMLİ

KKM Hesaplarından Çıkışlar Sürüyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları, geçen hafta 38 milyar 99 milyon lira azalarak 1 trilyon 47 milyar 475 milyon liraya geriledi.

Libya’dan Türkiye’ye Enerji İşbirliği Teklifi

Son zamanlarda enerji keşiflerinde başarı yakalayan Türkiye, Libya'dan petrol ve doğalgaz alanında ortaklık teklifi aldı. İş birliği fırsatları devam ediyor.

Daha Fazlası!