Türk-İş Başkanı Asgari Ücret Artışını Eleştirdi

BASIN TOPLANTISINDA ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ

Atalay, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından TÜRK-İŞ Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında, EMD Başkanı Mehmet Kaya’nın moderatörlüğünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Asgari ücretin yaklaşık 5 aydır kamuoyunda sürekli gündemde olduğunu vurgulayan Atalay, uluslararası örgütlerden kredi derecelendirme kuruluşlarına, ekonomistlerden siyasi partilere kadar pek çok kesimin bu konuda görüşlerini paylaştığını belirtti. Bu süreçte, bazı kişilerin asgari ücretin 2025 yılı için tahmin edilen enflasyon oranı kadar artırılması gerektiği yönündeki önerilere karşı çıktığını ifade eden Atalay, “Biz bu ülkede beraber yaşıyoruz. Bir yükü bir kesimin üzerine yıkmak doğru değil. Hükümetin ekonomi politikası var ama aynı zamanda sosyal politikasının da olması gerekiyor. Adil gelir dağılımı şu anda yok.” açıklamasında bulundu.

ASGARİ ÜCRETİN CAMİANIN ETKİSİ

Atalay, MÜSİAD’ın asgari ücret artışının yüzde 25’i geçmemesi yönündeki düşüncelerine değinerek, yüksek fiyat artışları ve kiraların durumunun ortada olduğunu aktardı. “Asgari ücret enflasyona sebep değil. Bunu nereden anlıyoruz. Bir senedir asgari ücrete zam gelmiyor ama fiyatlar artmaya devam ediyor. IMF başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar, asgari ücretin ne kadar artırılması gerektiğini açıklıyorlar ama onlar masada yoklar.” dedi. Asgari ücretin kıdem tazminatı, işsizlik ödeneği ve Genel Sağlık Sigortası primi gibi birçok kalemi etkilediğini hatırlatarak, bu yönüyle asgari ücretin Türkiye’deki en büyük toplu iş sözleşmesi niteliğinde olduğunu dile getirdi.

GEÇİM ÜCRETİ OLARAK ASGARİ ÜCRET

Atalay, asgari ücretin artık geçim ücreti haline dönüştüğünü ifade ederek, “Asgari ücretle bundan 5 yıl önce en düşük ücret belirlenirken, şimdi geçim ücreti. 17 bin lira olan bu ücretle bir hafta geçinebilir misiniz? İşverenler 17 bin lirayı gözünün önüne getirsin. 12 bin lira emekli maaşı, 17 bin lira asgari ücret. Bu ülke ekonomi politikasını yaparken, sosyal politikasını da yapmalı.” dedi. Yeni yılda asgari ücretin ne kadar artırılması gerektiği sorusuna yanıt veren Atalay, “Hedef enflasyon mu, gerçekleşen enflasyon mu deniyor. İkisine de katmıyorum. İkisi de doğru ve uygun değil. Sıkıntıları beraber paylaşmak durumundayız. Sıkıntıları dar gelirlilerin üzerine yıkmanın anlamı yok.” ifadelerini kullandı.

KÖLE PAZARI ELEŞTİRİSİ

Atalay, 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda TÜRK-İŞ’in 5 kişi ile temsil edildiğini ve bu yıl da geçen yıl olduğu gibi TÜRK-İŞ heyetinde 4 işçinin yer alacağını bildirdi. Ramazan Ağar başkanlığındaki heyette aşçı, kuaför, taşeron işçi ve basın mensubunun olacağını duyurdu. Türkiye’de asgari ücret seviyesini gerekçe göstererek fabrikalarını asgari ücretin daha düşük olduğu ülkelere taşıyan işverenleri eleştiren Atalay, “O işverenler daha fazla kazanmanın derdinde. Gittikleri yerlerde 100 dolara, 150 dolara insanları çalıştırıyorlar. Orada köle pazarı var. Aynısını bu ülkede uygulayamazsınız. Türkiye’de köle pazarı dün de olmadı, bugün de olamaz, olmaması da gerekiyor.” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ

Bakan Işıkhan’dan Asgari Ücret Hakkında Açıklama

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, 2024'te uygulanacak asgari ücreti belirleyecek komisyonun, çalışanlar ve işverenler arasında denge sağlamasını umduklarını açıkladı.

Bakan Işıkhan’dan Asgari Ücret Yorumu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yılda asgari ücretin, çalışan refahı ve işveren sürdürülebilirliğini gözeterek belirleneceğini açıkladı.

Daha Fazlası!