SURİYELİ GÖÇMENLERİN DÖNÜŞÜ VE EMLAK PİYASASI
Suriye’deki rejim değişikliğinin ardından Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine dönme olasılıkları, büyükşehirler ve sınır kentleri dahil olmak üzere emlak piyasasını etkileyip etkilemeyeceği tartışmaları başladı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kira fiyatlarında bir düşüş beklemediklerini ifade etti.
Güleroğlu, İzmir’den Suriye’ye göçün belirli bölgelerle sınırlı olduğunu vurguladı. İzmir’in Bostanlı, Balçova ve Karşıyaka gibi yerlerinin emlak piyasasının bu dönüşlerden etkilenmeyeceğini belirtti. “Buradan bir gidiş görüyoruz. Özellikle Çankaya, Konak, Basmane bölgelerinde bir boşalma var. Ama burada İzmir’deki kira dengelerini yüksek boyutta boşaltacak ya da kiralar aşağı düşecek diye bir pozisyon yok. Çünkü özellikle ayakkabıcılar, inşaat işleri yapanlar bu bölgede oturuyorlar.” ifadelerini kullandı.
KİRALARDA DEĞİŞİM BEKLEMTİSİ
Güleroğlu, Pınarbaşı Yeşilova ve Çamdibi bölgelerindeki kiralarda bir miktar düşüşün olabileceğini ancak bu düşüşün belirgin olmayacağına dikkat çekti. Ülkeden gidenlerin tekrar geri döneceğini düşündüğünü de ekleyerek, “Bu insanlar 10 senedir burada ikamet etmişler ve buranın rahatlığına alışmışlar. Belki orada onu yapamayacaklar, geri dönecekler.” dedi.
KONUT SATIŞLARINA ETKİSİ
Suriyelilerin ülkelerine dönüşünün konut satışları üzerinde de anlamlı bir etkisi olmayacağına inanan Güleroğlu, Türkiye genelindeki gayrimenkul piyasasının iki senedir durağanlık yaşadığını söyledi. “Bunun nedeni uygulanan politikalar. Vergi politikaları, kredi faiz oranlarının yüksekliği, bir tarafa baktığımızda mevduat faizinin yüksek olması.” açıklamasında bulundu. yüksek kredi faiz oranları nedeniyle konut almak isteyenlerin zorlandığını, bu durumun devam etmesi halinde piyasalarda hareket beklemediklerini ifade etti. “Ne zaman hareket görülür? Kredi faiz oranları aşağı doğru düşer ve mevduat faizleri azalırsa piyasalarda bir hareketlilik oluşur.” diyerek, toparlama sürecinin 2025 yılına kadar uzanabileceğini belirtti.