SURİYELİLER SINIR KAPILARINDAN ÜLKELERİNE DÖNÜYOR
İç savaş döneminde Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, 61 yıldır iktidarda olan Baas rejiminin devrilmesinin ardından ülkelerine dönüş yaparak Hatay’daki üç sınır kapısını kullanıyor. Suriyeliler, sınır kapılarında jandarma ekiplerinin düzen sağlamak için oluşturduğu bariyer koridorunda işlemlerini yapmak amacıyla sıralarını bekliyor.
JANDARMA VE GÖÇ İDARESİ EKİPLERİ YARDIMCI OLUYOR
Sırası gelen Suriyeliler, gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından sınırı geçiyor. Yanlarında götürdükleri eşyalar arasında kıyafetler, yataklar, döşekler ve mutfak gereçleri de bulunuyor. Jandarma ve İl Göç İdaresi Müdürlüğü ekipleri ise bu süreçte onlara yardımcı oluyor. Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapılarında konuşlandırılan Göç İdaresi Mobil Hizmet Birimi araçları, Suriyelilerin çıkış işlemlerinin hızlanmasını sağlıyor.
KIZILAY VE YARDIM KURULUŞLARI İKRAMLARDA BULUNUYOR
Türk Kızılay ve bazı yardım kuruluşları, Cilvegözü Sınır Kapısı yakınlarında Suriyeli ailelere, bölgedeki jandarma ekiplerine ve basın mensuplarına sıcak çorba ile çeşitli ikramlarda bulunuyor.
MEMLEKETE DÖNÜŞ HEYECANI
Cilvegözü Sınır Kapısı’nda geçiş için bekleyen Vahit El Bitar, gazetecilere 10 yıldır Türkiye’de olduklarını ve artık memlekete dönme zamanının geldiğini belirtiyor. Bitar, “Annemiz, babamız Suriye’de, artık evimize dönmemiz gerekiyor. Allah’ın izniyle yeni bir hayat kuracağız, o yüzden çok heyecanlıyız. Hayata sıfırdan başlayacağız. Türkiye’den, insanlarından, hükümetinden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bey’den çok memnunuz. Savaş bitti çok mutluyuz” diyor.
İman El Cemal ise ailesinden dört kişiyle 13 yıl sonra İdlib’e döneceğini belirtiyor. El Cemal, “Heyecandan ağlayacağım, akrabalarımız bizi bekliyor. Türkiye bizim sığınmamızı sağladı, çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde ifade ediyor. 10 yaşındaki Himar El Cemal, hayatında hiç görmediği ülkesine gideceği için çok heyecanlı olduğunu aktararak, “Orada babaannem var, onu ilk kez göreceğim” diyor.
YILLAR SONRA MEMLEKETE DÖNME MUTLULUĞU
Yayladağı Sınır Kapısı’ndan geçerek ülkesine gitmek için sıra bekleyen 18 yaşındaki Muhammet Hasan, memleketi Lazkiye’ye döneceğini belirtirken, “Yaşamak için savaştan kaçtık ve burada çok güzel günler yaşadık. Çok sayıda Türk arkadaşım oldu, onlarla birlikte bir aile olduk. Şu an avatanımıza geri dönüyoruz, Türkiye Cumhuriyeti’ne çok teşekkür ediyorum. Yıllar sonra memlekete gitmek çok güzel bir duygu, bütün dünya sanki benim oldu, aileme kavuşacağım” diyor.
Wissam Hüssein de savaşın sona ermesiyle ülkesine dönmeye karar verdiğini belirterek, Türkiye’nin bu süreçteki destekleri için teşekkür ediyor. 65 yaşındaki Muhammet Hadduni ise 13 yıl sonra vatan topraklarına gidebileceği için mutlu olduğunu ifade ediyor.