SURİYE’DE TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI
27 Kasım Çarşamba günü Suriye’de Beşar Esad’a karşı gerçekleşen silahlı muhalefet operasyonu, 61 yıllık Baas rejimini 12 gün içinde devirdi. Bu gelişme, dünya genelinde geniş bir yankı bulurken, Suriye’nin geleceği ile ilgili belirsizlikler ve merak konusu olmaya devam ediyor.
YENİ HÜKÜMETTEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Yeni hükümet, anayasayı ve parlamentoyu 3 ay süreyle askıya alacağını duyurdu. Söz konusu açıklamalar, AFP’nin son dakika haberinde yer aldı. Suriye’nin yeni hükümet sözcüsü, Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından ülkenin anayasa ve parlamentosunun, geçiş dönemi boyunca askıya alınacağını ifade etti.
YARGI VE İNSAN HAKLARI KOMİTESİ KURULUYOR
Sözcü, “Anayasayı incelemek ve ardından değişiklikler sunmak için bir yargı ve insan hakları komitesi kurulacak” dedi. Böylece, ülkenin hukuki yapısının yeniden şekillendirilmesi planlanıyor.
ŞAM’DA REJİMİN ÇÖKÜŞÜ
Suriye’de 27 Kasım’da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşar Esad güçleri arasında çatışmalar yoğun bir hal almıştı. Silahlı gruplar, 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi önemli illerde üstünlük sağladı. 7 Aralık’ta başkent Şam’a giren silahlı gruplara, halk kitlelerinin de destek vermesiyle, rejim kontrolü kaybederek çökmüştü. 61 yıllık Baas Partisi yönetiminin son bulmasıyla birlikte, rejim lideri Esad başkentten kaçtı.
MİLLİ ORDU’DAN ÖZGÜRLÜK ŞAFAĞI OPERASYONU
Öte yandan, Suriye Milli Ordusu, aralık ayında başlatılan Özgürlük Şafağı Operasyonu’nun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezini terör örgütü PKK/YPG’den kurtardı. Operasyon sonucunda Münbiç ilçesinin de kurtarılmasıyla, Fırat Nehri’nin batısındaki en büyük terör yuvası haline gelen bölge PKK/YPG’den temizlenmiş oldu.