GÜVENLİK GARANTİLERİ VE MILİTARİ VARLIK
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden gelen açıklamada, İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgedeki askeri varlığını devam ettirmeyi planladığı bildirildi. Açıklamada, “Bu konuşlanma, 1974 anlaşmasına (İsrail ile Suriye arasındaki çatışmanın kesilmesi – TASS) bağlı güçlerin oluşturulması ve sınırımızdaki güvenliğin garanti altına alınmasına kadar geçici bir önlemdir” denildi. Başbakanlık ofisi, Golan Tepeleri bölgesindeki eylemlerin savunma amaçlı olduğunu ve Suriye’deki hükümet değişikliğinden kaynaklandığını belirtti.
BOŞLUK VE TEHDİTLER
Açıklamada, “Suriye rejiminin çöküşü, İsrail sınırında ve 1974 geri çekilme anlaşmasına dayalı olarak kurulan tampon bölgede bir boşluk yarattı. İsrail, cihatçı grupların bu boşluğu doldurmasına izin vermeyecek ve Golan Tepeleri’ndeki İsrail yerleşimlerine 7 Ekim benzeri saldırılar düzenlemeleri için bir tehdit oluşturacaktır. Bu nedenle, İsrail güçleri tampon bölgeye girdi ve sınırına yakın stratejik tesislerin kontrolünü ele geçirdi” ifadeleri yer aldı.
SURİYE’DEKİ ÇATIŞMALAR VE REJİMİN ÇÖKÜŞÜ
Suriye’de 27 Kasım’da rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed güçleri arasında çatışmaların yoğunlaştığı dile getirildi. Gruplar, 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi büyük şehirlerde hakimiyet sağlamıştı. 7 Aralık’ta Şam’a girmeye başlayan gruplar, halkın desteğiyle rejimi Şam ve birçok bölgede kontrolü kaybetmeye zorlayarak çökertti. Baas Partisi’nin 61 yıllık iktidarı sona ererken, rejim lideri Esed başkentten kaçtı. Öte yandan, Suriye Milli Ordusu aralık ayında başlatılan Özgürlük Şafağı Operasyonu’nun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezini terör örgütü PKK/YPG’den temizledi. Operasyon kapsamında Münbiç ilçesinin de kurtarılmasıyla, Fırat Nehri’nin batısındaki en büyük terör üssü PKK/YPG’den arındırıldı.