ATIK CAMLA YENİ DEKORATİF ÜRÜNLER YARATILIYOR
Gaziantep’te yaşayan kadın girişimci Eren Dereka, atık cam şişelerden farklı dekoratif ürünler üretiyor. Üniversite sınavına hazırlandığı dönemde izlediği bir filmden esinlenen Dereka, Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Endüstriyel Cam ve Seramik Bölümü’nü tercih ederek cam işleme tutkusunu geliştirmeye başladı. “Cam kesiyorum ve cam boyuyorum. Bunu görenler, ‘Kadın cam kesiyor’ diye şaşırıyorlar. Biz kadınlar, her şeyi yapabiliriz ve istersek her şeyin üstesinden gelebiliriz” sözleriyle kadınların potansiyeline vurgu yapan Dereka, işine olan bağlılığını ve özverisini de ortaya koyuyor.
CAM İŞLEME SANATI VE SÜREÇLERİ
Eren Dereka, atık camları şekillendirirken her aşamaya dikkat ettiğini belirtiyor: “Cam, belli aşamalarla yapılan bir ürün. Kalıpları hazırladıktan sonra camları istenilen şekle ve dizayna göre ayarlıyorum. Önce camları kesiyorum, sonra belirlenen renklere göre boyamasını yapıyorum.” Üretim sırasında 850 derecede fırınlama işlemi gerçekleştirdiğini ve bu sürecin önemine vurgu yapıyor. Fırınlamadan sonra ürünlerin süslemelerini yaparak satışa sunduklarını ifade eden Dereka, bu süreçte büyük heyecan duyduğunu aktarıyor.
KADIN GİRİŞİMCİ OLARAK HAYATINI TASARLIYOR
Dereka, cam ile iç içe bir hayatı olduğunu ve atık camları ekonomiye kazandırmanın ona mutluluk verdiğini belirtiyor. Dünya için önemli bir katkıda bulunduğunu düşünen Dereka, “Sıfırdan bir camdan veya atık şişeden çok farklı dekoratif eşya elde etmek, onu yaparken duyduğum heyecan, büyük bir sevgi ve mutlulukla dolduruyor içimi” diyor. Kadınların, istenildiğinde her şeyi başarabileceğini düşünen Dereka, girişimci kadın olmanın kendisi için büyük bir gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak diğer kadınlara örnek olmak istediğini belirtiyor. “Onlar da isterlerse istedikleri her şeyi yapabilecek güce sahipler” diyerek, tüm kadınları destekliyor ve cesaretlendiriyor.