HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKALARI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi ile ilgili sunum gerçekleştirdi. 2023 yılının ikinci yarısından itibaren uyguladıkları Orta Vadeli Program sayesinde önemli başarılar elde ettiklerini vurgulayan Şimşek, makrofinansal istikrarı güçlendirdiklerini ifade etti. Ekonomide yeniden denge sağladıklarını ve şoklara karşı dayanıklılığı artırdıklarını belirten Şimşek, cari açığın milli gelire oranının yüzde 5,5’ten yüzde 1’in altına gerilemesinin önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Ayrıca, rezervleri artırarak bu konuda endişe kaynağını ortadan kaldırdıklarını vurguladı. “Carry trade üzerinden sağlandığı” yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyleyen Şimşek, artışın çoğunluğunun uzun vadeli ve makul maliyetli dış kaynaklarla Türkiye’deki portföy tercihlerinden kaynaklandığını belirtti.
RİSK PRİMİNDEKİ DÜŞÜŞ
Son 1,5 yılda Türkiye’nin ülke risk priminin 450 baz puan gerilediğini ifade eden Şimşek, gelişmekte olan ülkelerdeki risk primindeki düşüşle kıyaslandığında Türkiye’nin 10 kat daha fazla düştüğünü belirtti. “Program yoksa, program başarılı bir şekilde uygulanmıyorsa ülkenin risk primi kendisine benzer ülkelerden nasıl oluyor da aynı dönemde 10 kattan fazla düşüyor, diye sormak lazım,” şeklinde konuştu. Türkiye’nin dış kaynak maliyetinin yüzde 30 düştüğünü ifade eden Şimşek, reel sektör ve bankaların daha uygun koşullarda finansmana erişme imkanı bulduğunu kaydetti. Türk lirasının güvenini kazandıklarını ifade ederek, program öncesi Türk lirasının toplam mevduat içindeki payının yüzde 36 iken şu an yüzde 57’yi aştığını söyledi.
GELİŞMELER YALANLAMADI
Kur Korumalı Mevduat (KKM) konusundaki eleştirilere yanıt veren Şimşek, “KKM, tam 68 haftadır kesintisiz şekilde düşüyor. KKM stoku geçen sene 3,4 trilyon lirayla zirvedeydi, bugün itibarıyla 1,2 trilyon liranın altına düştü,” dedi. 2024’te mevduat faizi ortalama yüzde 54,6 olmasına rağmen bunun kur artışının yarısını bile etkilediğini belirten Bakan Şimşek, bu nedenle 2024’te devam eden KKM hesaplarının zarar etmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Mali disiplini yeniden tesis etmenin bir amaç olduğunu ifade eden Şimşek, deprem harcamalarına rağmen bütçe açığını kontrol altına almayı başardıklarını ve düşürmeye başladıklarını söyledi.
KÜRESEL EKONOMİ İLE İLİŞKİ
Uyguladıkları programı yürütürken küresel ekonomideki gelişmeleri de dikkatle takip ettiklerini kaydeden Şimşek, “Küresel koşullar, programın başında zordu. Küresel faizlerin yüksek, ticarette artışın zayıf olduğu ve ticaret ortaklarının büyümesinin düşük olduğu bir ortam vardı. Ancak 2025’te koşulların daha elverişli hale gelmesini bekliyoruz,” açıklamasında bulundu. Ayrıca, emtia fiyatlarının düşmesinin program açısından olumlu etkileri olacağını değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki hükümetin her zaman müreffeh bir Türkiye hedeflediğini anlatan Şimşek, makroekonomik dengesizlikleri gidermek için uyguladıkları politikalarla 2024’te iç talebin yavaşladığını ve ekonomide yeniden denge kurulduğunu aktardı. “Dezenflasyon sürecinde büyüme öngörülerimiz doğrultusunda ilerliyor. Kısa vadede yavaşlamakla birlikte, bu geçicidir,” dedi. Şimşek, uyguladıkları politikalar sayesinde enflasyonun mayıs ayında zirve yaptığı seviyeden 28 puan gerilediğini açıkladı.
VERGİ DÜZENLEMELERİ
Cari açığın yaklaşık 56 milyar dolardan 8 milyar dolara gerilediğini ifade eden Şimşek, bu durumu kalıcı hale getirmek için yapısal reformların hızlandırılması gerektiğini söyledi. Kamuda harcama disiplinini sağlamak amacıyla kamu ihale kanununda kapsamlı revizyonlar yapıldığını bildirdi. Türkiye’nin, 60 gelişmiş ve gelişmekte olan ülke arasında en düşük kamu borcuna sahip 6’ncı ülke olduğunu belirten Şimşek, kur riskini azaltmak için Türk lirası cinsinden borçlandıklarını vurguladı.
ÇALIŞANLARA DESTEĞİ KORUMAK
Bakan Şimşek, çalışanlar ve emekliler için enflasyonun üzerinde bir artış sağlandığını, “Çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz,” sözleriyle ifade etti. En düşük memur maaşının artışının enflasyonun 1,7 katı olduğunu belirten Şimşek, asgari ücretin de enflasyonun üzerinde seyredeceğini ekledi.
Sürdürülebilir Büyüme Hedefi
Bakan Şimşek, temel sorunların çözümü için kararlılıkla uyguladıkları programın gerekliliğine dikkat çekti. Ekonomik aktiviteyi artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Enflasyon yeni bir sorun değil. 70’lerden itibaren sorun olmuştur. Ancak biz tekrar tek haneli enflasyona dönmeyi hedefliyoruz,” dedi.