GRANIKOS SAVAŞ ALANININ KEŞFİ
Büyük İskender’in en önemli çatışmalarından biri olan Granikos Savaşı’nın yapıldığı bölge, bilim insanlarının 20 yıllık çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkarıldı. Projenin bilimsel danışmanı olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden (ÇOMÜ) Prof. Dr. Reyhan Körpe, “Şimdiye kadar yaklaşık 150 yıldan bu yana aranan güzergahı, antik yerleşim alanını tespit ettik. Bu güzergahtan İskender’in Granikos Savaşı’na hangi rotadan ulaştığını bulduk” diye belirtti.
20 YILDIR DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR
ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, 20 yıl önce Granikos Savaş Alanı’nı tespit etmek için çalışmalara başladı. Bu süre boyunca Biga ilçesi ve çevresinde önemli yüzey araştırmaları yaptı. Prof. Dr. Körpe, bu yılki çabalarında yaklaşık 2 bin 400 yıl önceki Granikos Savaşı’nın yapıldığı alanı belirledi. Bu alanın turizme kazandırılması ve bir kültür rotası haline getirilmesi için gerekli çalışmalar başlatıldı.
PROJENİN ÖNEMİ
Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir toplantıda Prof. Dr. Körpe, ilgili belediye başkanları ve kaymakamlara projeye dair bilgiler verdi. Büyük İskender’in önemli savaşlarından birinin Çanakkale’de gerçekleştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Körpe, “Bu savaş günümüzde Çanakkale’nin yaklaşık 100 kilometre doğusunda, Biga Ovası’nın ortasından geçen, antik dönemde ‘Granikos Irmağı’ olarak bilinen çayın kenarında meydana geldi. Bu savaş, Büyük İskender için çok önemliydi. Çünkü bu savaştan sonra İskender, Batı Anadolu’yu fethederek Hindistan’a kadar uzanan tüm Asya’nın hakimiyetini sağladı. Onun bu savaşta kazandığı zafer, dünya tarihinin de önemli dönüm noktalarından birisidir. Granikos Savaş Alanı’yla ilgili 20 yıl önce başlattığımız çalışmalar ve son 3 yılda süren araştırmalar sonucunda önemli bulgulara ulaştık” ifadelerini kullandı.
KÜLTÜR ROTASI OLARAK TESPİT
Prof. Dr. Körpe, sözlerine devam ederek, “Yaklaşık 150 yıldır aranan güzergahtı ve antik yerleşim alanını tespit ettik. Bu güzergahtan İskender’in Granikos Savaşı’na nasıl ulaştığını belirledik. Antik kaynakları dikkatlice inceleyerek, savaşın tam olarak nerede olduğunu, hangi köyler arasında geçtiğini belirledik” dedi. Ayrıca, “Çanakkale’den Biga’ya bir kültür rotası oluşturduk. İskender’in Çanakkale’nin dibinden Özbek köyü ovadan başlayarak doğuya doğru Umurbey, Lapseki ve dağları geçerek Biga Ovası’na indiği ve Granikos Çayı’na ulaştığı geçişleri tamamen tespit ettik. Bu rota, aynı zamanda bir kültür rotası olarak tartışılacak” şeklindeki açıklamalarına yer verdi.