GELECEK YIL YATIRIMLARDA GÜZEL HABERLER BEKLENİYOR
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, 2024 yılı için güzel haberler ve büyük ölçekli yatırımların sadece Çin’den değil, dünyanın farklı bölgelerinden geleceğini belirtiyor. “Çin’in toplam içerisindeki payı artacaktır ama unutmamak lazım ki biz dünyanın her coğrafyasından yatırım çeken bir ülkeyiz.” şeklinde konuşan Dağlıoğlu, Türkiye’nin uluslararası yatırımlarının son 100 yıllık hikayesinin Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) iş birliği ile yayımlanan “Türkiye Yüzyılında Uluslararası Doğrudan Yatırımlar” kitabında özetlendiği biliniyor.
KİTABIN TANITIMI İSTANBUL’DA YAPILDI
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve YASED’in birlikte hazırladığı kitap, YASED üyesi şirketlerin tarihçelerini ve faaliyetlerini içeriyor. Kitabın tanıtım etkinliği ise İstanbul Finans Merkezi Ziraat Bankası Oditoryumu’nda gerçekleştirildi. On ay süren hazırlık aşamasıyla ortaya çıkan kitap, imalat, iletişim teknolojileri, gıda, finansal hizmetler, ilaç, otomotiv gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren YASED üyelerinin Türkiye’deki tarihçesini sunuyor. Kitabın giriş bölümünde, “100 Yılın Yatırımını 20 Yıla Sığdırdık” ifadesiyle, son 20 yıl içinde uluslararası yatırımcıların iş yapma kolaylıklarını artıran düzenlemeler ile Türkiye’nin avantajları okuyuculara aktarılıyor.
Dağlıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken Türkiye’yi yatırım yüzyılı yapma hedefi doğrultusunda çalışmalara devam ettiklerini vurguladı. 2003 yılından beri Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımların artış gösterdiğini belirten Dağlıoğlu, “Türkiye’deki uluslararası sermaye şirketlerinin hikayesinin 100 yıldan fazlasını kapsadığını biliyoruz. Bu kitapta Türkiye’deki şirketlerin, YASED üyelerinin değer yaratma süreçlerine ve gelecekteki vizyonlarına yer verdik.” dedi. Türkiye’nin bölgesel ekonomik güç olduğuna dikkat çeken Dağlıoğlu, ülkenin “bölgesel bir ihracat merkezi, AR-GE merkezi ve lojistik merkezi” olduğunu belirtiyor.
KÜRESEL ORTAMDA POZİTİF BEKLENTİLER
Son iki yılda uluslararası yatırımların beklenen performansı göstermediğini ifade eden Dağlıoğlu, “Birçok nedenden dolayı, başta milyarder merkez bankalarının uyguladığı politikalar ve jeopolitik durumlar gibi nedenlerden dolayı, 2025 yılında daha pozitif bir küresel ortam bekliyoruz.” şeklinde açıkladı. Ayrıca, Türkiye’nin özellikle teknoloji, dijital ve yeşil teknolojiler alanındaki projelerin artacağına dair umutlar taşıdığını vurguladı. “Bu bağlamda Türkiye’deki yatırım gündeminin tekrar hızlanacağı bir döneme girdiğimizi öngörüyoruz.” dedi.
YATIRIMDAKİ KAYNAKLAR VE PAYDAŞLAR
Türkiye, 2003 yılından bu yana toplamda 270 milyar dolar yatırım çekti. Bu yatırımların yüzde 68’i Avrupa ülkelerinden, yüzde 8’i Amerika’dan, yüzde 8’i Körfez ülkelerinden ve geri kalanları Asya’dan geldi. Dağlıoğlu bu yılın ilk on ayındaki verilere dayanarak tekrar Avrupa merkezli yatırımlara dikkat çekti. “Çin, dünyada önemli bir yatırımcı ülke olarak dikkati çeken bir konumda. Oradan gelecek yeni projeler bizi heyecanlandırıyor.” diyen Dağlıoğlu, otomotiv ve teknoloji alanlarına yoğun yatırım beklediklerini vurguladı. “Biz yatırımcı gizliliği prensibi nedeniyle spesifik sektörlerden ya da şirketlerden bahsetmek istemiyoruz.” ifadesini kullandı.
YATIRIMCILARIN MOTİVASYON KAYNAKLARI
Dağlıoğlu, Türkiye’nin bölgesel konumunun yanı sıra komşu ülkelerdeki istikrarın da pozitif katkı sağladığını belirtiyor. İstatistikler, uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki genişleme alanında önemli motive olduklarını gösteriyor. Dağlıoğlu, “Uluslararası sermayeli şirketler Türkiye’yi değerlendirdiklerinde coğrafyamızı Orta Avrupa, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ile kıyaslıyor. Türkiye, genişleme projelerinde lider bir ülke olarak öne çıkıyor.” değerlendirmesini yaptı.