2025 Asgari Ücret Senaryoları ve Beklentiler

SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET ZAMMI GELİŞMELERİ

Asgari ücret zammına dair son gelişmeler, halkın geniş bir kesimi tarafından dikkatlice takip ediliyor. Zam oranı, sadece asgari ücretlileri değil, dolaylı olarak tüm çalışanları etkiliyor. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın 29 bin 583 TL’lik ilk teklifinin kamuoyuna açıklanmasının ardından “2025 net asgari ücret kaç lira olacak?” sorusu tekrar gündeme geldi. Konuyla ilgili detaylar ve son gelişmeler, asgari ücrete yapılacak zam oranını merak edenler için önemli bir konu oluşturuyor.

TÜRK-İŞ’İN TEKLİFİ VE KAMUOYU TEPKİLERİ

Toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan sosyal medya üzerinden şu açıklamayı yaptı: “Hem çalışanlarımızın refahını artırarak enflasyona ezdirmeyecek hem de işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacağız.” Üçüncü toplantıda rakam telaffuz edilmediği için Ergün Atalay, “Asgari ücretli işçiler olarak önerimiz %45 enflasyon üzerinden refah payı eklenerek %20 refah payı ile 29.583 TL. Rakam bu, verirlerse imza atarız vermezlerse orada olmayız” dedi. Bu talebin gerçekçi olup olmadığı sorusu gündeme geldi.

EKONOMİSTLERDEN DEĞERLENDİRMELER

Ekonomist Hikmet Baydar, Milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri paylaştı: “İşçi tarafından gelen talep oransal olarak hem geçmiş hem de beklenen enflasyonun çok üzerinde. Ancak hissedilen enflasyonu dikkate alırsak, gıda, kira ve doğal gaz gibi temel ürünlerdeki fiyat artışları bu talebi sekillendirdi. Ancak, bu kadar artış teknik olarak zor görünüyor. O yüzden açıklanan rakamı pazarlığın başlangıç seviyesi olarak düşünmek lazım.” İşveren tarafının, önümüzdeki hafta %25 ile pazarlığa başlayabileceğini düşünen Baydar, asgari ücretin %30’luk bir artışla 22 bin 102 TL olabileceğini belirtti.

MUHAMMET BAYRAM’IN GÖRÜŞLERİ

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram ise değerlendirmelerini şu şekilde yaptı: “TÜRK-İŞ’in belirlediği rakam, komisyondaki asgari ücretliler tarafından tespit edildi ve bu rakam %45’lik gerçekleşen enflasyonun üzerinde bir artış talebinde bulunuyor. Bu talep, istihdam dengesini bozmayacak bir oran olursa kabul edilebilir. Ancak, %74 oranındaki bir artış yalnızca asgari ücrete değil, diğer maaşlara da yansıyacaktır. Bu yüzden, yüksek bir enflasyon oranında zammın yapılması algının yönetilmesi açısından tehlikeli olabilir.” İlerleyen günlerde TÜRK-İŞ’in dördüncü toplantıya katılmayacağını düşünen Bayram, devletin burada hakem rolü üstleneceğini düşünüyor.

AHMET KURTULUŞ’UN GÖRÜŞLERİ

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş ise şunları söyledi: “Asgari ücretin 22.000 TL’nin altına düşmeyeceğini, 23.000 TL’nin de üzerine çıkmayacağını düşünüyorum. Bu ikisi arasındaki herhangi bir rakam yeni asgari ücret olarak belirlenecektir.” Kurtuluş, bir ekleme olacağını belirterek, Cumhurbaşkanının yapacağı eklemeyle bile rakamın 23.000 TL’nin üzerine çıkmayacağını ifade etti.

ZAM ORANLARINDAKİ TAHMİNLER

Zam oranına dair uzmanların farklı tahminleri bulunuyor. Genel olarak yüzde 25 ile başlayıp oluşması beklenen yüzde 45 civarındaki enflasyon oranı ve refah payının eklenmesiyle zam yapılması süreci öngörülüyor. Asgari ücrete %25 zam yapılırsa bu rakam 21 bin 252 lira, %30 zam yapıldığında 22 bin 102 lira, %40’lık artış ile rakam 23 bin 802 lira, %45 zam olması durumunda 24 bin 652 lira, %50 artış olursa 25 bin 503 lira olarak belirleniyor.

ÖNEMLİ

Erdoğan’dan Trump’ın Sözlerine Yanıt: Tespitler Yerinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahire dönüşü Trump'ın Türkiye'ye dair olumlu yorumlarına yanıt vererek, Türkiye’nin etkisinin genişliğini vurguladı ve Suriye ilişkilerinin gelişeceğini belirtti.

Kuruluşların En Fazla Alım-Satım Yaptığı Hisseler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi gün ortasında yüzde 0,04 artışla 9769 puanda işlem görüyor. Yatırımcılar, en çok işlem yapan aracı kurumların tercih ettiği hisseleri inceliyor.

Daha Fazlası!