Kara Çorbayla Hayata Döndü: Coğrafi İşaret Aldı

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Aydın Gündoğdu, emekli olduktan sonra memleketine döndüğünde içtiği “Kara çorba”nın tadı karşısında hayran kaldı ve aşçılık mesleğine geri döndü. 1978 yılında çalışmak amacıyla İstanbul’a giden Gündoğdu, uzun süre restoran işletmeciliği yaptı. 2006 yılında Pınarbaşı’na geri dönen Gündoğdu, yakınlarının ikram ettiği kara çorbaya hayran kalınca, bu lezzeti bölge halkına ve turistlere sunmak için 2013’te bir restoran açtı. Gündoğdu’nun ve Pınarbaşı Belediyesi’nin çabaları sonucunda, Pınarbaşı Kaymakamlığı’nın başvurusu ile “Kara Çorba” 2018 yılında coğrafi işaretle tescillendi.

Çorbanın Tadı ve Etkisi

Gündoğdu, AA muhabirine verdiği bilgide, İstanbul’daYeşilköy’de bir restoran açtığını, emekli olduktan sonra memleketine döndüğünü aktardı. “Normal emekliler gibi kendi köyüm olan Kayabükü köyüne döndüm. Köyüme döndükten sonra bir misafirlikte kara çorba ikram ettiler. Bir tabak vermişlerdi, bir tabak daha istedim. Çorbayı içince çok etkilendim, çok hoşuma gitti.” ifadelerini kullandı. Çorbanın herkes tarafından tadılması gerektiğini düşündüğünü belirten Gündoğdu, “Turizm bölgesi olan ilçemizde hem halkımız hem de gelenler bu güzel çorbanın tadına baksın diye bu dükkanı açtım. Bir içen ikinciyi içiyor. Bu kara çorba turizm bölgesinde misafirlerimize gereken bir çorba” dedi.

Fuarlar ve Tanıtım Çalışmaları

Gündoğdu çorbayı tanıtmak için çeşitli çalışmalara başladığını söyleyerek, “Açtığımda Belediye Başkanımızı, Kaymakamımızı davet ettim. Belediye Başkanımız tadını biliyordu ama Kaymakam Bey bilmiyordu. Çorbayı içince çok beğendi. O da Vali Beyi davet etti. Vali Bey de çok beğendi. ‘Bu iş tutacak’ dedi Vali Bey.” şeklinde konuştu. Gündoğdu, İzmir’deki fuarlara katıldıklarını ve “Kara Çorba”nın coğrafi işaretini aldıklarına dikkati çekti. “Şu anda kapıdan geçen misafirler benden yöresel yemekler istiyor. Ben onlara sunum yapıyorum.” diyen Gündoğdu, Kanyonlar ve şelalelerin güzelliğiyle birlikte sunulan lezzetli yemeklerin misafirleri mutlu ettiğini sözlerine ekledi.

Kara Çorbanın Özellikleri

Kara çorbanın geçmişten günümüze evlerde yapıldığını ancak çok bilinmediğini ifade eden Gündoğdu, “Kara çorbanın ham maddesi dağlardan toplanan kızamık ismi verilen bir bitkidir. Kızamıkla çorbaya ekşi bir tat verilir. İçerisine tavuk ya da hindi eti katılır. Şifalı bir çorbadır.” dedi. İlk başladığı yıllarda kızamık bitkisini bulmanın zor olduğunu dile getiren Gündoğdu, “Ailecek dağlarda bu bitkiyi arıyorduk. Şimdi daha kolay ulaşıyoruz. Kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz tavukların etini kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Müşterilerin Görüşleri

Restoran müşterilerinden Sadık Altınkaya ise, Pınarbaşı’nda her perşembe bu çorbayı içmek için geldiğini belirtti. “Kara çorba diğer çorbalardan daha farklı. Doğal bir çorba, katkısı yok. Doğadan toplanan kızamıktan yapılıyor. Bazı yerlerde yapılıyor ama burayı tutmuyor.” şeklinde ifade etti.

ÖNEMLİ

Bakan Yumaklı: Suriye’ye Üretim Desteği Sağlayacağız

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye'nin tarımsal ihtiyaçlarını karşılamak için 14 kişilik bir ekip kurarak eylem planı geliştirmeye başladıklarını açıkladı.

MSB: 14 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyinde Hakurk, Gara ve Metina bölgelerinde 14 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Daha Fazlası!