MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ YAPTI
Merkez Bankası, faiz indirim döngüsü için ilk adımı attı. TCMB, aralık ayında politika faizini piyasa beklentilerinin biraz üstünde 250 baz puan indirerek yüzde 47,5 seviyesine çekti. Böylece, 22 ay aradan sonra ilk kez faiz indirimine gidilmiş oldu.
Asgari ücrete yüzde 30’luk zamdan sonra piyasalarda, 150 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisi artış göstermişti. 250 baz puanlık indirim beklentilerinin de masada olduğu ifade ediliyordu. TCMB, bu yılın mart ayında politika faizini yüzde 50 seviyesine çıkarmış ve sonrasında 9 toplantıda faizi sabit bırakmaya karar vermişti. Merkez Bankası son olarak, faizi Şubat 2023’te yüzde 9,5’ten yüzde 8,5’e indirmişti.
FAİZ KORİDORU DÜZENLENDİ
Para Politikası Kurulu, daha önce 300 baz puan olan faiz koridorunu -/+ 150 baz puan olarak belirlemeye karar verdi. Faiz koridoru, merkez bankasının gecelik borç alma ve verme faizleri arasındaki aralığı tanımlıyor. Bankaların günlük alım ve satım yaptığı faiz oranlarının alt ve üst sınırlarını belirliyor. Böylece, faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borç alma faizi yüzde 46, üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizi ise yüzde 49 seviyesine ulaştı.
ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ
“Para Politikası Kurulu’nun metninde şu ifadeler yer aldı: “Enflasyonun ana eğilimi kasım ayında yataya yakın seyretmiştir. Öncü veriler aralık ayında ana eğilimde düşüşe işaret etmektedir.” Metinde, son çeyreğe ait göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu gösterdiği ifade edildi. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin belirginleştiği belirtiliyor. İşlenmemiş gıda enflasyonu ise önceki iki aydaki yüksek seyrin ardından aralık ayında ılımlı bir görünüm sergiliyor. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi göstermesine rağmen, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği vurgulandı.
SIKI PARA POLİTİKASI AMAÇLANIYOR
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası’nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme yoluyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmekte ve dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli bir katkı sağlıyor. Aylık enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu devam edecektir. Politika faizi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak, öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak biçimde belirleniyor. Kurul, kararlarını enflasyon görünümüne odaklanarak ve ihtiyatlı bir yaklaşımla alıyor.
İLAVE ADIMLAR İÇİN KAPILAR AÇIK
Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecek. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izleniyor. Sterilizasyon araçları etkili biçimde kullanılmaya devam edilecek. Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlamak amacıyla belirleyecek. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçlarını kararlılıkla kullanacaktır.