Gözaltında işkenceyi önlemek için emsal karar verildi

Organize Suçlarla Mücadele müdürü görevindeyken Adil Serdar Saçan'ın, gözaltı sürecinde Bilim Araştırma Vakfı üyelerine işkence yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada mahkeme, mağdurlar için verilen gözaltı muayene raporunu Adli Tıp'a gönderdi. Raporun İstanbul Protokolü'ne uygun olup olmadığının incelenmesi istendi.

Türkiye son yıllarda gözaltında işkenceyi önlemek için önemli adımlar atıyor. Bu tür olaylar azalsa da Uluslararası Af Örgütü'nün, Avrupa Konseyi İşkence Karşıtı Komitesi'ne sunduğu 2010 yılı raporunda, Türkiye'de gözaltında işkencenin halen sürdüğüne işaret ediliyor. Kolluk güçlerinin, şüphelilerin adli tıp muayenesi sırasında yanlarında bulunmasının sağlıklı muayene yapılmasına engel olduğu vurgulanıyor. Durum böyle olunca muayene raporlarının da objektif olamayacağına dikkat çekiliyor. Bu sorunun çözümü için İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi , emsal teşkil edecek bir karara imza attı. Adil Serdar Saçan'ın da arasında bulunduğu 8 polisin davasında, mağdur vekili avukat Fatih Doğan, mağdurlar için gözaltında verilen muayene raporunun uygunsuz olduğunu ileri sürdü. "Operasyon yapıldığı tarihlerde, muhtelif sağlık kurumları tarafından verilen muayene raporlarında doktorlar, 80 şüphelinin adını tek bir rapora yazarak altına 'herhangi bir darp izine rastlanmamıştır' yönünde görüş bildirmiş. Raporun üstünkörü hazırlandığı bu halinden bellidir." diyen Fatih Doğan, söz konusu raporun İstanbul Protokolü'ne de uymadığını savundu.

BERAAT, TÜRKİYE'yi AİHM'DE MAHKUM EDEBİLİR

Bu haliyle sanıklar için çıkacak bir beraat kararının AİHM'de Türkiye'yi mahkûm edebileceğini öne süren avukat, raporun Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek bilimsel kriterlere uygun olup olmadığının incelenmesini talep etti. Talebi görüşen mahkeme, mağdurlar hakkında verilen gözaltı muayene raporlarının Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine karar verdi. Mahkeme, raporun İstanbul Protokolü çerçevesinde ilme ve fenne uygun olup olmadığının incelenmesine hükmetti.

Türkiye'nin işkence davalarında İstanbul Protokolü'ne uygunsuz hazırlanan gözaltı muayene raporları yüzünden AİHM'de birçok kez mahkûm edildiğini kaydeden Fatih Doğan, ülkemizde ilk defa bir işkence davasında İstanbul Protokolü'nün dikkate alındığını söyledi.

İstanbul'da 1999 yılında imzalanan protokol, 15 ülkeden 75 uzman ile Türkiye'den 100 hukukçu, doktor, psikolog, adli tıp uzmanının önerileriyle hazırlandı. İşkenceye karşı hakim, savcı ve doktorların nasıl hareket edeceklerini gösteren metin, 1999'da BM'ye sunuldu. BM İnsan Hakları Komisyonu'nun 52 üyesi metni aynen kabul etti. Protokole Türkiye de imza attı. BM'nin onayından geçen İstanbul Protokolü'nü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de kriter olarak dikkate alıyor.

ÖNEMLİ

MSB üzücü duyuruyu yaptı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde meydana gelen üzücü bir olayda bir askerin şehit olduğunu açıkladı. 22 Mayıs 2024 tarihinde, Piyade Sözleşmeli Er...

TOGG sıfır faiz imkanı

Türkiye’nin yerli ve milli elektrikli otomobili Togg için düzenlenen sıfır faizli kredi kampanyasının süresi uzatıldı. 26 Mayıs 2024’e kadar devam edecek olan bu fırsat,...

Daha Fazlası!