Özelleştirmeden Hazine’ye 63 milyar girdi

Geçen yıl özelleştirmeden elde edilen gelir 6 milyar doları geçerek 6,3 milyar dolara ulaştı. Ancak bu rakam 2013 yılında gerçekleşen 12,4 milyar dolarlık gelirin yarısına denk geliyor. Gelirin 447 milyon doları bedelli devir işlemlerinden sağlanırken, tesis ve varlık satışı veya devrinden elde edilen rakam ise 5,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Geçen yıl özelleştirme uygulamalarından elde edilen gelir 6,3 milyar doları aştı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl özelleştirmelerden elde edilen tutar 6 milyar 325 milyon 121 bin 801 dolar olarak gerçekleşti.

Geçen yıl elde edilen 6,3 milyar dolarlık gelir, 2013 yılında elde edilen yaklaşık 12,4 milyar dolarlık gelirin neredeyse yarısına denk geliyor.

EN YÜKSEK ÖZELLEŞTİRME KEMERKÖY VE YENİKÖY TERMİK SANTRALLERİ

Devletin kasasına giren 6,3 milyar dolarlıklık gelirin, 5 milyar 878 milyon doları tesis ve varlık satış veya devrinden sağlandı. Geçen yıl satış ve devir işlemi tamamlanan en yüksek özelleştirme, 2 milyar 671 milyon dolarlık bedeli ile "Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ile Kemerköy Liman Sahası" olmuştu.

Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri ile Kemerköy liman sahasının özelleştirilmesi için nihai pazarlık 18 Nisan'da gerçekleştirilmiş, 27 Ağustos'ta ihaleye dair ÖYK kararı alınmıştı. Söz konusu santrallerle liman sahasının IC İçtaş'a devrine ilişkin sözleşmeler ise 23 Aralık'ta imzalandı.

Bu özelleştirmeyi bedel büyüklüğünde 1 milyar 91 milyon dolar ile Yatağan Termik Santrali takip etti. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), söz konusu santralin Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satışını onayladı.

Bunu da 702 milyon dolar ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Salıpazarı Liman Sahası (GALATAPORT) ihalesi takip etti.

BEDELLİ DEVİR İŞLEMLERİNDEN 447 MİLYON DOLAR GELİR
Geçen yıl "bedelli devir işlemlerinden" Hazine'nin kasasına giren meblağ ise 447 milyon dolar oldu.

Bu işlemler kapsamında TEDAŞ'tan Maliye Bakanlığı'na kadar bir çok kurumun taşınmazları satıldı. Bu işlemlerden en büyüğü Maliye'ye ait İstanbul'daki 21 taşınmazın satışı oldu. Bu işlemden elde edilen gelir, 283 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu arada satış/devir onayı alınan ve sözleşme imza aşamasında olan 40 işlem de var. Bu işlemlerden elde edilmesi beklenen gelir ise yaklaşık 4 milyar 259 milyon dolar civarında.

Onay aşamasında olan 11 işlemden ise 633 milyon dolarlık gelir bekleniyor.

HÜRRİYET

ÖNEMLİ

“Yeni Nesil Ödeme Cihazı Zorunluluğu Ertelendi”

Yeni nesil yazarkasa POS uygulaması, bankaların döviz tahsilatına yönelik güncelleme yapmadığı gerekçesiyle 10 Ocak 2025'e ertelendi.

“Genç Çiftçiler 19 Yaşında Tarım Yapıyor”

İstanbul'un Silivri bölgesinde, 19 yaşındaki ikiz kardeşler 5 bin dönümlük arazide çiftçilik yaparak kırsal ve kentsel yaşamı buluşturuyor.

Daha Fazlası!