Tweet atan memura 6 ay sürgün cezası!

‘Alo 170’ hattı ile çalışanlara psikolog desteği başlatan Çalışma Bakanlığı, kendi memuru Muhammet Seçkin Ergün’ü attığı bir tweet nedeniyle Adıyaman’a geçici göreve yolladı. Attığı tweet’ler ile 17 Aralık ve ayakkabı kutularını hatırlatan Ergün’e kızan Bakanlık, Ergün’ün eşinin Ankara’da çalışmasını, çocuklarının okulunu ise dikkate almadı.

17 Aralık sürecinin ardından başlayan hukuk tanımazlık her gün yeni bir boyut kazanıyor. Özellikle kamu çalışanlarına yönelik ayrımcılık, sürgün ve mobbing uygulamaları hız kesmiyor. Son olay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yaşandı. Bakanlıkta bir süre öncesine kadar bakan danışmanı olarak görev yapan Muhammet Seçkin Ergün, önce görevinden alınıp düz memur olarak atandı. Geçtiğimiz günlerde ise Adıyaman’a 6 ay süreyle sürgüne yollandı. Gerekçe ise Ergün’ün kişisel Twitter hesabından 26 Aralık 2014’te yazdığı ‘17 Aralık ve ayakkabı kutuları’nı hatırlatan tweet’leri. Bu tweet’ler üzerine özel kaleme çağrılan Ergün’e, ‘Bakan Çelik’in tweet’ler nedeniyle çok kızdığı ve şehir dışında bir yere gönderilmesi talimatı verdiği’ ifade edildi. Daha sonra kendisine sürgün yazısı tebliğ edildi. Yazıda Ergün’ün 6 aylığına Adıyaman Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nde görevlendirildiğine dair bilgi yer alıyor. Ergün’ün eşinin Ankara’da çalışıyor olması, çocuklarının okulu, Gazi Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi olması ve Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde takip edilen romatizma tedavisi ise dikkate alınmadı.

Çalışma Bakanlığı’nda memur olarak çalışan Muhammet Seçkin Ergün’ün sürgününe yol açan süreç, hükümete yakın internet siteleri tarafından hedef gösterilmesiyle başladı. Ergün’ün 17 Aralık süreciyle ilgili tweet’leri, bu internet siteleri tarafından, “Birkaç ay öncesine kadar Bakan Faruk Çelik’in danışmanlığını yapan Seçkin Ergün hükümeti sert tweet’lerle eleştirdi.” şeklinde haber yapıldı. Ardından bu haberler Bakan Faruk Çelik’in önüne konarak işlem yapması istendi. Bakan Çelik de kısa bir süre öncesine kadar danışmanı olarak çalışan Ergün’e sürgün cezasını layık gördü. Sürgün cezası, görevlendirme kılıfına sokuldu. Bakan Çelik imzasıyla yazılan görevlendirme yazısında 6 ay süreyle Adıyaman Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nde inceleme ve gözlem yaparak rapor hazırlaması isteniyor.

Çalışma Bakanlığı’nda yaşanan bu olay, işyerinde psikolojik taciz olarak ifade edilen mobbing örneği. Bizzat bakan imzasıyla bir çalışana yönelik mobbing, bu alandaki ilk örneklerden birini oluşturuyor. Mobbing ile mücadelede öncelikli sorumluluk üstlenmesi gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda böyle bir olayın yaşanması ayrıca dikkat çekici. 19 Mart 2011 tarihli ‘Psikolojik tacizin önlenmesi’ konulu Başbakanlık Genelgesi’nin dördüncü, beşinci ve sekizinci maddeleri Çalışma Bakanlığı’na görev yüklüyor. Bu genelgenin ardından bakanlık bünyesindeki ‘Alo 170’ hattı üzerinden psikologlar vasıtasıyla çalışanlara yardım ve destek sağlanmasına başlandı. Mobbing şikâyetleri de yine bu hat üzerinden alınıyor. Yine bakanlık oluru ile Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu oluşturulmuştu. Mobbing ile mücadele etmesi gereken bakanlıkta, bir çalışanın hem de bakanın imzasıyla psikolojik şiddete maruz kalması, gözlerin yeniden mobbing vakalarına çevrilmesine yol açtı. Sürgüne gönderilen Muhammet Seçkin Ergün’ün bölge idare mahkemesinde dava açarak idarenin işleminin iptali ve yürütmenin durdurulmasını isteyeceği öğrenildi.

ZAMAN

ÖNEMLİ

MSB üzücü duyuruyu yaptı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde meydana gelen üzücü bir olayda bir askerin şehit olduğunu açıkladı. 22 Mayıs 2024 tarihinde, Piyade Sözleşmeli Er...

TOGG sıfır faiz imkanı

Türkiye’nin yerli ve milli elektrikli otomobili Togg için düzenlenen sıfır faizli kredi kampanyasının süresi uzatıldı. 26 Mayıs 2024’e kadar devam edecek olan bu fırsat,...

Daha Fazlası!