HDP batı illerinde çalışmaya ağırlık verecek

Geçtiğimiz hafta toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere ilişkin önemli kararlar alındı. 20'ye yakın parti ve grubu içinde barındıran HDP'nin MYK toplantısında, parti bünyesinde Merkez Seçim Komisyonu kurulması yönünde karar alındı.

HDP, ittifak görüşmeleri kapsamında ilk olarak ÖDP ile bir araya geldi, ardından EMEP, TKP ve diğer siyasi sol siyasi partilerle görüşmeler yapıldı. Bir yandan siyasi partilerle ittifak görüşmeleri yapılırken diğer taraftan meslek grupları, kitle örgütleri, sendika ve Alevi grupları ile temasa geçildi. Yapılacak görüşme sonrası elde edilen veriler parti yönetiminde değerlendirilecek ve seçimlere parti olarak girilip girilmeyeceği kamuoyuna kesin olarak açıklanacak.

Aday çerçevesi belirlendi

HDP, bu seçimlerde de aday profilinde önemli değişikliklere yönelecek. Daha önce ağırlıklı olarak Kürt kökenli isimlerle Meclis'te temsil edilen Kürt siyaseti, Haziran'daki seçime daha kapsayıcı ve farklı kesimlerden adaylarla girmeyi tasarlıyor. Bu kapsamda HDP bileşenlerinin de içinde yer aldığı seçim komisyonu kuruldu. Komisyon ilk toplantısını Ankara'da gerçekleştirirken adaylara ilişkin genel çerçeve belirlendi. Adaylardan HDP'nin Türkiyelileşme politikasına uyumlu olma şartı aranacak.

Ünlü isimlere teklif

Seçimler öncesinde HDP ünlü sinemacı, yazar ve sanatçılara da teklif götürecek. Bu kapsamda toplumda sevilen ve geniş kitlelere ulaşan isimlerle görüşülecek. Mevcut milletvekili profilini büyük oranda değiştirmesi beklenen HDP yeni ve genç isimleri öne çıkaracak. Seçimde daha ılımlı mesajlar vermek için "Türkiyelileşme" sloganları öne çıkarılacak, "Yeni yaşam, demokratik cumhuriyet ve yerel yönetimler" ekseninde başlıklar seçim programının ana eksenini oluşturacak. HDP, partinin sadece Kürtler'in değil Türkiye'de yaşayan tüm etnik kimliklere ait olduğuna yönelik propagandaya da yönelecek. Sosyal ve siyasal ortaklık temelinde güçlü bir toplumsal ittifak bloku çalışmasına yönelecek olan HDP, "iktidar seçeneği" mesajı verecek. Seçim barajı nedeniyle HDP'nin parlamento dışı kalacağı, bu kapsamda, "Ak Parti ile ön anlaşmaya gittiği" yolundaki iddiaları çürütmek için de parti bünyesinde güçlü bir propaganda geliştirilmesi benimsendi.

HDP risk sınırında

Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yakaladığı başarının ardından HDP seçimlere parti olarak gireceğini açıklarken, gözler partinin barajı aşıp aşamayacağına çevrildi. Yakın zamana kadar yayınlanan anket sonuçlarının genelinde HDP yüzde 10'luk seçim barajının altında gösteriliyordu. HDP'nin seçim barajını geçtiği tek anket ise ORC Araştırma'nın 22 Ağustos'ta yayımlanan anketi oldu. HDP bu ankette yüzde 10,2 oyla barajın üstüne çıktı. HDP'nin aday göstereceği önemli isimlerle özellikle batıdaki seçmenden oy almayı hedefliyor.

HDP, parti kimliğiyle girip barajı aşarsa yaklaşık 60 milletvekili çıkaracak. Bağımsız adaylarla girerse yine 30-35 sayısında kalacak. Parti kimliğiyle girip barajı aşamazsa HDP’nin alacağı milletvekillerinin tamamını AKP alacak. HDP, bu açıdan da AKP’nin yakın izlemesinde. Öcalan’ın da HDP heyetine önemli tavsiyelerde bulunduğu öğrenildi. Öcalan’ın tavsiyeleri ve yakın zamanda yapılacak anket çalışması sonuçları kapsamında parti yönetimi seçimlere parti olarak girip girmeme konusunda nihai kararını verecek.

MİLLİYET

ÖNEMLİ

AK Parti MKYK toplantısı başlattı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı bugün Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında...

Yavuz Ağıralioğlu, bana oy verir misiniz? dedi

Yavuz Ağıralioğlu'nun İYİ Parti'den istifa ederek yeni bir parti kurma hazırlığına girişmesi, kamuoyunda büyük ilgi ve merak uyandırdı. Ancak, ASAL Araştırma tarafından yapılan bir...

Daha Fazlası!