İran Türkiye’deki paranın peşini bırakmıyor

Türkiye’de 17-25 Aralık operasyonu ile ortaya çıkan Rıza Zarrab’ın İran bağlantılı ilişkilerinin üzerini örtmeye çalışırken, İran Türkiye’ye farklı yollardan gelen paranın peşini bırakmıyor. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri, eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad döneminde, 22 milyar doların 17 ay içinde İstanbul ve Dubai’ye transfer edildiğini söyledi.

Mahmut Ahmedinejat’ın yerine Cumhurbaşkanı seçilen Hasan Ruhani, göreve gelmesinin hemen ardından geçmişe yönelik geniş çaplı yolsuzluk soruşturmaları başlatmıştı. Ekonomik ambargodan dolayı yurt dışına satılan petrol ve gaz gelirlerinin haksız kazanç olarak şahsi hesaplara geçirildiğini açıklayan Ruhani, Reza Zarrab’ın patronu olduğu söylenen Sorient Holding’in sahibi Babek Zencani’nin cezaevine atılmasını başlatan sürecin önünü açmıştı.

Hasan Ruhani, 2013 yılı sonunda cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk açıklama olarak bu yolsuzluk olayları ile açıklama yapmış ve Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’yi, yapıldığı öne sürülen yolsuzlukları araştırmak ve kendine rapor sunmakla görevlendirmişti.

Ruhani, Cihangiri’yi görevlendirirken kamuoyuna yaptığı açıklamada, “Özel imtiyazlar üzerinden yolsuzluk ve haksız kazanç yoluyla zengin olanların cezalandırılması için acil olarak önlemler alınmalı” demişti. Türkiye’de de farklı isimler üzerinden kurduğu ilişkilerle 13.5 milyar dolarlık servete sahip olduğu öne sürülen 40 yaşındaki Babek Zencani, Aralık 2013’ten bu yana tutuklu bulunuyor.

“22 MİLYAR DOLAR 17 AY İÇERİSİNDE TÜRKİYE VE DUBAİ’YE KAÇIRILDI”

Türkiye’nin İran asıllı Reza Zarrab ile ilişkisi olduğu öne sürülen bakanları aklamaya çalıştığı şu günlerde, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, ülkesine ait olduğunu öne sürdüğü paraların peşini bırakmayacaklarına ilişkin önemli bir açıklama yaptı.

Cihangiri, Ahmedinejad döneminde, petrol satışından elde edilen 22 milyar doların İstanbul ve Dubai'ye gönderildiğini açıkladı. Cihangiri, bu açıklamayı, Tahran Ticaret Odası’nın toplantısında yaptı. Cihangiri, önceki hükümetin döviz fiyatlarını kontrol etmek bahanesiyle ülkesine ait paraları yurt dışına çıkardığını söyledi. 17 aylık bir süre içinde 22 milyar dolar paranın bu şekilde yurtdışına çıkarıldığını söyleyen Cihangiri, bunun “şaşırtıcı” bir rakam olduğunu anlattı.

Petrol satışının özel sektöre devredilmesi konusunda politika belirlenmesine rağmen “gerçek anlamda hiçbir zaman petrol satışının özel sektöre verilmediğini” söyleyen Cihangiri, milyarlarca dolar yolsuzluk suçlaması nedeniyle tutuklanan işadamı Babek Zencani örneğine değindi.

İzi bulunan ve Babek Zencani’nin üzerinde olduğu belirlenen 2 milyar 700 milyar dolar döviz olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, “Bu para tahsil edilemezse ülke için bir kara leke olur” diye konuştu.

Zencani’nin Merkez Bankası Başkanı’yla saatlerce müzakere yapabildiğini, bakanlıklara gidip bakanları toplantılardan dışarıya çekebildiğini söyleyen Cihangiri, “Bu konun arka planında kimlerin olduğu açığa çıkmalı” dedi.

ROTAHABER

ÖNEMLİ

Reuters: ABD’den Türkiye’ye Hamas Uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hamas'ın Türkiye'de siyasi büro açma iddialarına yanıt vererek, grubun terör örgütü olduğunu ve liderlerinin Türkiye'de rahat edemeyeceğini belirtti.

Demirtaş: Çözüm İçin Önce Serbest Kalmalıyım

Edirne Cezaevi'ndeki HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, avukatı ile görüşmesinde barış sürecinde sorumluluk almak istediğini, ancak bunu cezaevi dışında yapabileceğini belirtti.

Daha Fazlası!