DEDAŞ’ın, elektrik borcu gerekçesiyle, belediyelerin su akışını sağlayan depoların enerjisini kesmesi üzerine başlayan kriz büyüyor.
Mardin’de iki ilçe, DEDAŞ’a rest çekti. Artuklu Belediyesi, DEDAŞ’ın binasının kaçak olduğunu ve binayı yıkacaklarını açıkladı. Midyat Belediyesi de ruhsatı olmadığı iddiasıyla DEDAŞ binasını mühürledi.
Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin (DEDAŞ) belediyelere ait su istasyonlarının elektriğini kesmesine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önceki gün DEDAŞ binasının giriş ve çıkış kapılarının önüne hendek kazmıştı. Benzer görüntüler dün de Mardin’de yaşandı. Artuklu Belediyesi, kaçak yapılaşma sebebiyle boşaltması için tebligatta bulunduğu DEDAŞ ana hizmet binasının girişine kanalizasyon çalışmaları kapsamında hendek kazdı. Konuyla ilgili açıklama yapan Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak, kesintiye tepki gösterdi. Türkiye’de bütün belediyelerin DEDAŞ veya diğer kurumlara borçlu olduğunu belirten Irmak, “Bütün savaşlarda ülkeler ve terör örgütleri bile halkın su hakkına dokunmamıştır. Bahsettiğimiz kurum aslında belediyeleri değil, halkı cezalandırmaktadır. Bu bir insanlık suçudur.” dedi. Ardından DEDAŞ Mardin İl Müdürlüğü binasının kaçak olduğunu tespit ettiklerini belirten Irmak, “Yaptığımız incelemede bina ve eklentilerinin tamamıyla kaçak olduğunu tespit ettik ve bu konuda gerekli çalışmaları başlattık. Hukuki süreci de başlattık. Bu binanın ve bu tür binaların yıkılmasında asla geri adım atmayız. Bu binayı yıkacağız.” diye konuştu.
Midyat Belediyesi de DEDAŞ Midyat İşletme Şefliği hizmet binasını mühürledi. Uygulama hakkında konuşan zabıta görevlilerinden Mahmut Araz, “Belediye Kanunu’nun 15. maddesi gereği, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmadan herhangi bir işyeri faaliyette bulunamaz. Dört aydır da bu işyeri ikazlarımıza rağmen ruhsatı almadı. O yüzden şu anda mühürlüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bu restleşmeler devam ederken, akşam saatlerinde yeni bir gelişme yaşandı. Mardin Büyükşehir Belediyesi MARSU Genel Müdürlüğü’nün DEDAŞ aleyhinde açtığı davada, elektrik kesintisine tedbiren son verilmesi kararı verildi. Mardin 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, şu karara vardı: “Mardin il ve ilçelerine ait içme ve kullanma suyunun kesilmesinin ‘ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hali’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varıldığından, elektrik kesintisine tedbiren son verilerek bu yerlere yeniden elektrik verilmesine dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu tensiben karar verildi.” Öte yandan Diyarbakır’da DİSKİ’nin açtığı davayı kazanması üzerine DEDAŞ önüne açılan hendekler kapatıldı. Mahkeme, elektriklerin bağlanması ve kesilmemesi konusunda ihtiyati tedbir kararı vermişti.