TÜRKİYE’NİN SURİYE DİPLOMASİSİ KİLİT ROL OYNAMAYA DEVAM EDİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında iki lider, Türkiye ve Suriye’nin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
AB KOMİSYONU BAŞKANI’NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Ursula von der Leyen, “Suriye halkının barışçıl bir geçiş dönemine ihtiyacı var. Kritik dönemde Suriye’ye vereceğiniz destekten bahsettiniz. Bizim en üst düzey bürokratımız bölgeye dönecek. Şu anda adımları artırmalıyız. Erken biçimde temel hizmetlerin ve altyapı hizmetlerinin sağlanması için çalışmalıyız. İnsani yardımı 160 milyon euroya çıkardık. İnsani yardım köprüsü de kuruldu ve ilk teslimat bu hafta gerçekleşecek.” şeklinde konuştu.
GÜVENLİ VE ONURLU GERI DÖNÜŞLER GEREKİYOR
Türkiye’nin istikrar konusundaki önemini vurgulayan von der Leyen, “Esad rejiminin yıkılması Suriyelilere geri dönme ve hayatlarını yeniden inşa etme ümidi veriyor. Ancak tabii ki çok dikkatli hareket etmek gerekiyor. Bütün geri dönüşlerin gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile birlikte çalışarak gerekli koşulların sağlandığından emin oluyoruz.” dedi.
TÜRKİYE VE AB ARASINDAKİ İLİŞKİLER
Von der Leyen, Türkiye’nin istikrara kavuşmadaki rolüne dikkat çekerek, Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerinin de anlaşılması gerektiğini belirtti. “Bugün aynı zamanda Türkiye ve AB arasındaki ilişkileri değerlendirme fırsatımız oldu. Bizim ilişkimiz karmaşık olduğu kadar zengin bir ilişki. Aynı zamanda ileri doğru devam eden bir ilişki. Ekonomik ilişkimiz her zamankinden güçlü. 206 milyar euroluk ticaret hacimini artırmak istiyoruz. Niyetimiz ileriye taşımak ve güçlendirmek.” ifadelerini kullandı.
SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN YENİ KAYNAKLAR
Ursula von der Leyen, Suriyeli mültecilerin gönüllü geri dönüşleri ile ilgili olarak “Türkiye’nin sürekli milyonlarca kişiye ev sahipliği yaptığını biliyorum. Biz de bu çabanızda yanınızda durduk. 2011 yılından bu yana AB, neredeyse 10 milyar euroyu mültecilerin ve ev sahibi toplumun desteklenmesi için sağladı. İlave 1 milyar euro 2024 için tahsis edilmiş durumda. Mültecilerin sağlık sistemini ve eğitim çalışmalarını destekleyecek. Aynı zamanda göç ve sınır güvenliği ile gönüllü geri dönüşlere odaklanacak.” dedi.
GÖÇ YÖNETİMİNDE TÜRKİYE’NİN ROLÜ
Son olarak von der Leyen, “Türkiye gerçekten göç yönetimi konusunda kilit bir ortağımız. Sınır yönetimi, göçmen kaçakçılığıyla mücadele için çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor.” şeklinde sözlerini tamamladı.