YASA DEĞİŞİKLİĞİ SONRASI TIKTOK’UN GERI DÖNÜŞÜ
Ulusal güvenlik rationale ile kapatılmasını öngören yasanın uygulanmaya başlamasının ardından TikTok, ABD’deki erişimini sadece 12 saat kaybetti. ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, TikTok’u satın alma olasılığına olumlu baktığını duyurdu. Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu durumu şu sözlerle açıkladı; “Bütün medyanın tek patronu olma amacında. Özellikle bunu ideolojik olarak bir silah olarak görmemiz söz konusu.”
MEDYA TEKELİ VE ABD’NİN ETKİSİ
Prof. Dr. Kırık, “ABD tekeli birçok mecrada etkisini hissettiriyordu. Facebook, Instagram, WhatsApp, YouTube, X gibi bunlar tek bir platform altında tekelci bir yapıya sahip durumdaydı.” dedi. Biden döneminde TikTok’un bir yıl içerisinde ya kapatılacağı ya da Amerikalı bir şirkete satılacağı ifade edildi. Ancak 20 Ocak itibariyle Donald Trump’ın göreve başlamasıyla TikTok yetkililerine 75 günlük ek süre tanındı. Bu süre, kamuoyunda TikTok’un ABD’ye satışı iptal olmuş gibi yanlış bir algı yarattı. Trump, 365 günlük süreye ek olarak bu 75 günü sağladı.
SÜREÇ VE KULLANICI SAYISI
Bu süre zarfında TikTok ya Amerikalı bir şirkete satılacak ya da yasaklanacak. Uygulama, güncelleme yapıldığında bu durumun dünyada yasak anlamına gelebileceği sinyallerini veriyor. TikTok’un ABD’de 170 milyon kullanıcısı bulunuyor ve uygulamanın piyasa değeri 50 milyar dolar. Elon Musk, 44 milyar dolara bir şirket satın almıştı. Trump, iki kişiyi örnek göstererek; “Elon Musk isterse hayır demem.” dedi ve Oracle eski İcra Kurulu Başkanı Larry Ellison’a dikkat çekti. Her iki ismin de bu mecrayı satın alabileceği iddia ediliyor.
ÇİN MECRASI VE MİLLİ GÜVENLİK ENDİŞESİ
TikTok, ABD’de Çin kaynaklı casusluk ve ulusal güvenlik sorunu olarak tartışmalara neden oldu. Bu durum, ilk defa bir Çin mecrasının ABD tekeline karşı direnç gösterdiği anlamına geliyor.