UKRAYNA’YA YARDIMLAR ARTIYOR
ABD’de, Ukrayna-Rusya savaşını sona erdirme vadiyle seçim kazanan Donald Trump görevi alana kadar, Başkan Joe Biden yönetimi Ukrayna’ya olan yardımlarını hızlandırıyor. 18. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Savunma Bakanları Toplantısı’nda Laos’un başkenti Viyentiyan’da bulunan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, burada yaptığı açıklamada, Washington’un antipersonel kara mayınları ile ilgili politikasının Rus askerlerinin değişen taktiklerine göre güncellendiğini belirtti.
ANTI PERSONEL KARA MAYINLARI KULLANIMINA İZİN
Austin, Biden yönetiminin Rusya’nın askeri ilerlemesini yavaşlatmaya destek olmak amacıyla Ukrayna’nın ABD tarafından sağlanan antipersonel kara mayınlarını kullanmasına izin vereceğini vurguladı. Savaş alanında öncü konumdaki Rus kara birliklerini işaret eden Austin, “Ukrayna, Rusların bu çabasını yavaşlatmaya yardımcı olabilecek şeylere ihtiyaç duymakta” dedi. Ancak antipersonel kara mayınları, siviller için uzun süreli bir tehdit oluşturdukları için yardım kuruluşları ve aktivistler tarafından uzun zamandır eleştirilmekte. Austin, bu eleştirilere karşı çıkarak, “Ukrayna’ya sağlamayı düşündüğümüz kara mayınları kalıcı olmayan kara mayınları olacak. Bu mayınların ne zaman aktif hale geleceğini, ne zaman patlayacaklarını kontrol edebiliriz” şeklinde konuştu ve bu tür mayınların kullanımının daha güvenli olduğunu belirtti. Ayrıca, Ukrayna’nın şu anda kendi antipersonel kara mayınlarını ürettiğini hatırlattı.
RUSYA VE UKRAYNA’NIN MAYIN STRATEJİLERİ
Rus ordusunun, Ukrayna’nın doğudaki Donetsk bölgesindeki sayıca az orduyu adım adım geri itme çabası sürerken, Ukrayna da cephe hattında Rus ilerlemesini durdurmak için mayın yerleştirmeyi planlıyor. Kalıcı olmayan kara mayınlarının genellikle pil ile çalıştığı ve zamanla aktif olamayacak hale geldiği ifade ediliyor. Bu durum, bu tür antipersonel kara mayınlarının, uzun süreli kalan diğer mayınlara göre siviller için daha az risk barındırdığını savunuyor.
İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİLER
ABD ve Rusya, antipersonel kara mayınlarının konuşlandırılmasını ve transferini yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nin tarafları arasında bulunmuyor. Ancak insan hakları örgütleri, ABD’nin Ukrayna’ya bu mayınları tedarik etme kararına tepki vermişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü Kriz, Çatışma ve Silahlar Bölümü Müdür Yardımcısı Mary Wareham, ABD’nin bu adımını “şoke edici ve yıkıcı bir gelişme” olarak tanımladı. Wareham, kalıcı olmayan mayınların bile siviller için risk taşıdığını, karmaşık bir temizleme süreci gerektirdiğini ve daima güvenilir bir şekilde devre dışı bırakılamadıklarını vurguladı. ABD’nin 2022 itibarıyla yaklaşık 3 milyon antipersonel kara mayını stokuna sahip olduğu bildiriliyor.