MÜZİK ENDÜSTRİSİ, YAPAY ZEKA MÜZİK ÜRETİCİLERİNE KARŞI SAVAŞ AÇTI
Universal Music Group, Warner Music Group ve Sony Music Group gibi dev müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka müzik üreticilerine karşı telif hakkı ihlali iddialarıyla ABD federal mahkemelerinde dava açtı. Her bir eser için 150.000$’a kadar tazminat talep eden davacılar, Suno’ya Massachusetts’te, Udio’nun ana şirketi Uncharted Inc.’e ise New York’ta dava açtılar. Yapay zeka şirketleri ise henüz herhangi bir açıklama yapmadı.
YAPAY ZEKA İLE ÜRETİLEN MÜZİKLER TELİF HAKLARINI İHLAL EDİYOR
Recording Industry Association of America’nın başkanı ve CEO’su Mitch Glazier, lisanssız hizmetlerin sanatçıların eserlerini izinsiz kullanarak kendi karları için sömürdüğünü belirtti. Yapay zeka jeneratörlerini ne ile eğittikleri açıklanmayan Suno ve Udio’nun telif haklarına sahip eserlere çok benzer müzikler ürettikleri iddiasıyla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Fairly Trained adlı etik yapay zeka kuruluşunu yöneten Ed Newton-Rex, yapay zeka platformlarının telif haklarına sahip şarkılara oldukça benzeyen müzikler ürettiğini ortaya koydu.
YAPAY ZEKA ŞİRKETLERİNİN İHLALLERİ CİDDİYE ALINIYOR
Davalarda ortaya çıkan örnekler, Suno’nun 1950’ler rock and roll hitlerine, Udio’nun ise Mariah Carey gibi pop ikonlarına benzeyen parçalar üretebildiğini gösterdi. RIAA ve diğer müzik şirketlerinin avukatları, yapay zeka şirketlerinin telif haklarını ihlal ettiği konusunda ciddi iddialar ortaya attılar. Suno’nun eğitim verilerinde telif haklarına sahip materyallerin kullanıldığı itiraf edilirken, Udio’nun da benzer bir şekilde telif haklarına sahip eserlere benzer çıktılar ürettiği saptandı. Yapay zeka şirketlerinin mahkemelerde nasıl bir savunma yapacakları ise merak konusu.