KANUN TEKLİFİNİN DETAYLARI
Aile hekimlerine yönelik düzenlemeleri kapsayan kanun teklifinin detayları ortaya çıktı. Bu teklife göre, aile hekimlerinden alınan bazı raporlar artık ücretli olacak. Ayrıca, hastaneye gitmeden önce aile hekimine başvurulmaması durumunda katkı payı ödenecek. Özellikle ehliyet gibi bazı raporların ücretli hale getirilmesi gündemde ve bu düzenleme, sağlık alanında yeni bir dönemi simgeliyor.
AİLE HEKİMLİĞİ HİZMETLERİ ÜCRETSİZ OLACAK
Aile Hekimliği Kanunu’ndaki değişikliklerle yabancılara sunulan hizmetler ve mesai dışında sağlanan geleneksel tıp uygulamaları ile belirli özel amaçlı raporlar hariç, aile hekimliği hizmetlerinin ücretsiz olacağı ifade edildi. Aile hekimliği hizmetlerinin, acil durumlar dışında, haftada 40 saatten daha az olmamak şartıyla, bakanlıkça belirlenen kriterler çerçevesinde sunulacağı bilgisine ulaşıldı. Bu hizmetlerin, aile hekiminin talebiyle ve yerel sağlık idaresinin onayı ile yürütüleceği vurgulandı.
GELECEK PLANA YÖNELİK GELİRLERİN DAĞITIMI
Bakanlıkça belirlenen tarifelerden elde edilen gelirlerin, il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye işletmelerinde açılacak hesaba yatırılacağı belirtildi. Bu hesapta toplanan gelirlerin, sağlık hizmet sunumu için harcanma kriterleri doğrultusunda aile sağlığı merkezi giderleri için kullanılabileceği ve aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarına da dağıtılabilecek miktarların belirleneceği kaydedildi. Dağıtım ve harcama usul ve esasları ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü doğrultusunda belirlenecek.