YENİ İLAÇLARIN PATENTLERİ ALINDI
Türkiye’de geliştirilen üç yeni ilaç adayı uluslararası patentlerini aldı ve alanında dünya çapında önemli bilimsel dergilerde araştırma makaleleri yer aldı. Bu ilaç adayları, sistem biyolojisi ve yapay zeka temelli yöntemlerle İstanbul Ataşehir’de kurulan Trustlife laboratuvarlarında geliştirildi. Trustlife, bu projelerin yanı sıra daha 10 farklı hastalık için de ilaç geliştirme çalışmaları yürütüyor. Kings College London ve Karolinska Enstitüsü’nde araştırmaları bulunan Prof. Dr. Adil Mardinoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Türkez, önümüzdeki aylarda yapılacak ilk insan denemelerinin dünya pazarı için önemli olduğunu belirtiyor.
YERLİ İLAÇ HAYALİNE YAKLAŞILIYOR
Prof. Dr. Hasan Türkez, devlet yatılı okullarda eğitim gördüklerini hatırlatarak, “Devletin sağladığı bu olanakları hiçbir zaman unutmadık. Hayalimiz, Anadolu topraklarından çıkmış olan bir fikrin, insanlığa hizmet edecek bir ilaca dönüşmesiydi. Bugün bu hayale çok yaklaştık,” diyor. Türkez, sürecin tamamlanması halinde Türkiye adresli bir ilacın dünya pazarında raflarda yer alabileceğini vurguladı.
DÜNYADA İLK OLAN MOLEKÜLLER
Prof. Dr. Adil Mardinoğlu, geliştirdikleri üç yeni ilacın, daha önce dünya genelinde üzerinde çalışılmamış mekanizmaları hedeflediğini belirtiyor. Bu medikal moleküllerin, ilaç geliştirme sürecindeki başarı şansını önemli ölçüde artıracağını ifade eden Mardinoğlu, “Yeni bir ilacın piyasaya çıkma süresini 15 yıldan 6-7 yıla düşürüyoruz,” diyor. Hedefleri, önümüzdeki 3 yıl içerisinde ilacın raflarda olmasını sağlamak.
KAS ERİMESİNE UMUT OLACAK FORMÜL
Aynı zamanda Alzheimer, kas erimesi ve dirençli prostat tümörleri için umut vaat eden yeni ilaçların etkili olabileceğini belirten Mardinoğlu, kas erimesinin tedavisinde kullandıkları formülün büyük bir klinik sorun olan kas kaybını engellemeye yardımcı olacağını kaydediyor. Ayrıca, bu moleküllerin hastalıklara yönelik yaklaşımlarının da mevcut tedavilere göre farklılık gösterebileceğini dile getiriyor.
KANSER TEDAVİSİNDE YENİ YAKLAŞIM
Prof. Dr. Türkez, prostat kanseri ilacının metastatik tümörlerde dahi etkili olacağını ve tümörü büyüten enzimleri baskılayarak kanserin yayılmasını engelleyebileceğini aktarıyor. İlk kez geliştirilen bu formül sayesinde, mevcut tedavilere karşı gösterilen dirençlerin üstesinden gelinmesi sağlanacak.
NÖRODEJENERATİF HASTALIKLARA YENİ UMUT
Prof. Dr. Türkez, Alzheimer tedavisinde kullanılan mevcut ilaçların genelde plak oluşumunu önlemeye yönelik olduğunu, yeni moleküllerinin ise nöronlardaki hiperaktiviteyi hedefleyeceğini belirtiyor. Hem Alzheimer hem de diğer nörodejeneratif hastalıklarda etkili olabileceklerini düşünerek, bu molekülün büyük bir etki yaratacağını bildiriyor.
YENİ KAS OLUŞUMU SAĞLAYAN FORMÜL
Yeni geliştirdikleri ilacın kas oluşumunu tetikleyici etkisi sayesinde, yaşlılık ve obezite tedavisi sonrası kas erimesinin önüne geçileceğini ifade eden Prof. Dr. Türkez, kas hücrelerinin yeniden programlanmasını sağlayacak bir mekanizma üzerinde de çalıştıklarını vurguluyor.
ULUSLARARASI STANDARTLARI SAĞLAMA BAŞARISI
Prof. Dr. Türkez, uluslararası standartlarda bir ilaç geliştirmek için gereken kriterlerin zorluğuna dikkat çekiyor. 26 temel kriterin sağlanmasının zor olduğunu belirten Türkez, bu durumda 100 kişilik bir ekiple büyük bir başarı elde ettiklerini ifade ediyor ve Türk ilaçlarının dünya pazarında kendine yer bulmasını umuyor.