Akademisyen 140 Geleneksel Oyunu Kitaplaştırdı

GELENEKSEL SOKAK OYUNLARINDAN KİTAPLAŞTIRMA ÇALIŞMASI

Erzincan’da geleneksel sokak oyunları üzerine 20 yıldır çalışmalar yürüten akademisyen, toplamda 140 oyunu kitaplaştırarak gelecek kuşaklara aktarmaya çabalıyor. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul Ahmet Terzioğlu, kitapta dikkat çeken ‘Kuyuya Fındık Atma’ ve ‘Para Taşlama’ oyunlarını üniversiteli öğrencileriyle birlikte oynadı.

OYUNLARIN TANITIMI VE GELECEĞE AKTARILMASI

20 yıl önce geleneksel sokak oyunlarını tanıtma, eğitimde kullanma ve gelecek nesillere aktarma hedefiyle çalışmalara başlayan Terzioğlu, yörede yaptığı araştırmalar sonucunda geleneksel değerler taşıyan 140 farklı oyunu “Erzincan Yöresi Unutulmaya Yüz Tutmuş Sokak Çocuk ve Köy Sıragezmesi Oyunları” isimli kitabında topladı. Kitapta “Dönmeli Top”, “Para Taşlama”, “Gındırmaç”, “Kuyuya Fındık Atma”, “Aşuk”, “Kulti”, “Açıl Kilidim Açıl”, “Kadı Çeliği” ve “Mozo” gibi oyunların yer aldığı belirtiliyor. Oyunların nasıl ve ne kadar kişiyle oynanacağı ise görsel ve tekerlemelerle anlatılıyor.

TEKNOLOJİ VE SOSYAL MEDYANIN ETKİLERİ

Dr. Terzioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişen teknolojinin geleneksel oyunları ve arkadaşlıkları unutturduğuna vurgu yaptı. “Teknoloji ilerleyince ve yaygın hale gelince insanlar artık arkadaşlığı falan bırakıp telefonları arkadaşları oldu. Çocuklarımızın dahi çocukluk arkadaşları yok” diyen Terzioğlu, bu oyunların yaygınlaşması ile arkadaşlık bağlarının güçleneceğini ifade etti. Geleneksel oyunların sosyalleşmeyi artırdığına ve insanların kültürel miraslarına daha fazla sahip çıkmasını sağladığına dikkat çekti.

SPOR BRANŞI OLARAK GELENEKSEL OYUNLAR

Geleneksel oyunların yaygınlaştırılarak spor branşına dönüştürülebileceğini dile getiren Terzioğlu, “Bu oyunları biraz yayar ve ileriye taşırsak, Erzincan’da bunların diğer spor branşları gibi müsabakalarını yapabiliriz” dedi. Ayrıca, bu oyunların okullarda öğrencilere öğretilip, Türkiye’de ilk defa lig kurma düşüncesinin de mümkün olduğunu belirtti. Terzioğlu, üniversitelerdeki beden eğitimi ve spor bilimleri fakültelerinde geleneksel sokak oyunlarının seçmeli ders olarak okutulabileceğini ifade etti.

KÜLTÜREL PAYLAŞIM VE YAYGINLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

Türk kültürünün önemli bir parçası olan oyunların unutulmaması gerektiğini vurgulayan Terzioğlu, örnek olarak İtalya’da yaygınlaşan bocce oyununa dikkat çekti. “Bizim ‘Mozo’ diye bir oyunumuz buna çok benziyor ama onlar bunu alıp spor haline getirmişler” dedi. Ayrıca, Türk dünyasındaki oyunlarla benzerlikler kurarak, bu alanda çalışmalar yapılabileceğini ve festivaller düzenlenebileceğini belirtti. Bu tür etkinlikler sayesinde insanlar arasında kültürel bir paylaşımın mümkün olduğunu ve Türk kültürünün başka coğrafyalardaki Türklerle ortak yönlerini keşfedebileceğini sözlerine ekledi.

ÖNEMLİ

Fenerbahçe’de Penaltı Tartışması: Hakeme İtirazlar

Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig'de Adana Demirspor ile oynadığı maçta Edin Dzeko'nun düşmesi üzerine penaltı talebinde bulundu.

İstanbul Trafik Sıkışıklığında Lider Ancak Güvenli

İstanbul, 2024'te trafik sıkışıklığı nedeniyle 105 saat kaybı yaşarken, can kaybı ile yaralanmalı kazalarda Türkiye'nin en güvenli ili oldu. En tehlikeli iller, Bingöl, Tunceli ve Bitlis.

Daha Fazlası!