Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre, altının ışıltılı cazibesi, ocak ayında en iyi performans gösteren finansal yatırım olarak kendini bir kez daha kanıtladı. TÜİK’in raporu, dalgalı piyasalarda külçe altının 2024’ün ilk ayında yatırımcılara en yüksek reel getiriyi sağladığını ve diğer geleneksel yatırım yollarını gölgede bıraktığını ortaya koyuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) finansal yatırım araçlarına ilişkin Ocak 2024 raporunda, külçe altının yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile arındırıldığında aylık yüzde 0,35 reel getiri sağlayarak öne çıkan bir performans sergilediği belirtildi. Ancak tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre değerlendirildiğinde külçe altın, yatırımcılar için %2,06 oranında değer kaybettirdi.
Daha geniş bir perspektifte, külçe altının çekiciliği aylık bir zaferin ötesine uzanıyor. Üç aylık değerlendirmede altın, Yİ-ÜFE ve TÜFE’ye göre düzeltildiğinde sırasıyla %7,23 ve %2,37 kazançla en yüksek reel getiriye sahip yatırım oldu. Sarı metalin dayanıklılığı yıllık bazda daha da parlıyor ve yatırımcılara Yİ-ÜFE ile düzeltildiğinde %22,25, TÜFE ile düzeltildiğinde ise %6,93 reel getiri sağlıyor.
TÜİK raporu, çeşitli finansal araçların zıt servetlerini vurguluyor. Altın yıldız olarak ortaya çıkarken, BIST 100 endeksi dinamik bir oyuncu olduğunu kanıtlıyor ve Yİ-ÜFE ile düzeltildiğinde (%1,76) altı ay boyunca en yüksek reel getiriyi sunarken, TÜFE ile düzeltildiğinde %8,26’lık bir kayba neden oluyor. Bu arada, devlet tahvilleri (DİBS) altı aylık ve yıllık bir dönemde zarar yaratmada başı çekiyor.