HALKA ARZ HAZIRLIKLARI
Türkiye’nin önde gelen yaş meyve ve sebze üreticilerinden biri olan Altun Gıda, halka arz amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuru yaptı. Başvuru kapsamında yer alan taslak izahnameye göre, şirketin çıkarılmış sermayesi 127 milyon TL’den 142 milyon TL’ye çıkarılacak. Bu süreçte, ortaklardan 5 milyon TL nominal değerli 5 milyon adet pay ve halka arz edilecek 15 milyon TL nominal değerli 15 milyon adet pay ile toplamda 20 milyon TL değerinde 20 milyon adet payın halka arz edilmesi hedefleniyor. Şirketin halka açıklık oranı ise yüzde 14,08 olarak belirleniyor.
ÜRETİM VE İHRACAT GÜCÜ
Şirketin satışlarının büyük bir kısmı ihracata yönelik. Başta narenciye ürün grubu olmak üzere, limon, portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, çilek, kiraz, elma, kavun, şeftali, nektarin, kayısı, nar, armut, domates, pırasa, salatalık, kabak ve havuç gibi birçok ürün üretiyor. Ayrıca üretim, şirketin sahip olduğu 3.400.000 m2 alan üzerinde gerçekleştiriliyor ve sözleşmeli olarak çiftçilere üretim yaptırılıyor. Talep edilen diğer sebze ve meyvelerin tedarikine yönelik de faaliyet gösteriyor.
TARİHSEL GELİŞİM
Altun Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Altun, babasının vefatının ardından memleketi İskenderun’a dönerek girişimcilik yolculuğuna başlamış. “İlk başta sebze ve meyve ile başlamadım, ne bulursam onun ticaretini yaparak başladım” diyen Zeki Altun, “1981’de Hatay’dan bölgeye ilk başta beyaz eşya satarak başladım. Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan gibi ülkelerle güçlü iş birlikleri kurdum” şeklinde açıklama yapıyor. Daha sonra, iş yaptıkları kişilerin talepleri üzerine yaş meyve ve sebze ticaretine yöneldiklerini belirtiyor.
TEKNOLOJİ YATIRIMLARI
Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun, Acil olarak başvurularını yaptıklarını söyledi. Şirket, Çukurova ve Hatay’da kendi tarlalarında yetiştirdiği ürünleri, kendi tesislerinde paketleyip, kendi tırlarıyla uluslararası market zincirlerine ulaştırıyor. Altun Gıda’nın tesisleri, günümüz teknolojisiyle donatılmış durumda; tesislerde 3 bin ton kapasiteli 8 sarartma makinesi, soğuk hava deposu ve otomatik narenciye işleme makineleri bulunuyor. Ürün tazeliğini korumaya yönelik 1 Megavatlık çatı GES ile kendi elektriğini üretiyorlar.
BÜYÜK KAPASİTE ARTIŞI
2024 yılına dair yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Anıl Altun, tam robotik, otomasyon ve yapay zeka destekli paketleme makinesinin devreye gireceğini belirtti. Bu yatırım toplamda 101 milyon 650 bin TL’ye mal olmuş ve ürünlerin kalite kontrolünü yüksek teknoloji ile sağlıyor. Günde 200 ton olan paketleme kapasitesi, bu yeni makine ile günde 1.500 ton seviyesine yükseliyor. Dolayısıyla, yıllık kapasite artışı ise 93.262 tondan 918 bin tona çıkarılarak 10 kat bir büyüme hedefleniyor.