Anayasa toplantısında Bozdağ salonu terk etti

Anayasa Hukukçuları Derneği tarafından düzenlenen toplantıda, Adalet Bakanı bekir bozdağ, Yargıtay Başkanı ali alkan'ın Yargıtay Kanunu'ndaki değişiklikleri eleştirmesi üzerine salondan ayrıldı.

Alkan, Bozdağ'ın, konuşması bitmeden salondan ayrılmasına ilişkin soruya, "Ben değerlendirme yapmayacağım" karşılığını verdi.

Anayasa Hukukçuları Derneği tarafından dün, Rixos Otel'de bir toplantı düzenlendi.
Çare darbe ruhunu öldürmek Adalet Bakanı Bozdağ da, 1982 Anayasasının lafzına ve ruhuna hakim olan darbe ruhunun kardırılmadığı müddetçe Türkiye'nin sorunlarının çözülmeyeceğini belirtti.
Korkak bir anayasa

1982 anayasasının "korkak bir anayasa" olduğunu savunan Bozdağ, "İstiklal Marşı 'korkma' diye başlıyor ya… Bu anayasa, yasamadan, yürütmeden, yargıdan, devletin kurumlarından, vatandaşından cumhurbaşkanından, başbakanından, milletinden korkuyor. Ama korkunun ecele faydası yok bunu farketmiyor, eninde sonunda ölecek" dedi.

Alkan'dan Yargıtay Kanunu eleştirisi

Yargıtay Başkanı Alkan ise konuşmasında, anayasaların toplumsal sözleşme niteliğinde olduğuna dikkat çekerek, "Anayasalar toplumdaki tüm kesimlerin haklarını korumalı. Farklı düşüncelerin ve farklı kesimlerin ayrımcılığa tabi tutulmasının kabul edilebilir mazereti olamaz" dedi. Azınlığın haklarının korunmasına dikkat çeken Alkan, sivil toplumun getirdiği eleştirilerin ise siyasete müdahale değil siyasete katkı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Alkan, Yargıtay Kanunu'nda yapılan son değişiklikleri de eleştirerek, "Bu değişiklikler, yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran niteliktedir. Yargıtay, idari bir kurula (HSYK) bağlı hale gelmiştir. Yeni anayasada bu husus gözetilmelidir" dedi.

Bozdağ salonu terk etti

Adalet Bakanı Bozdağ, Alkan'ın bu eleştirilerini dile getirdiği sırada salonu terk etti. Toplantıya kendi konuşma sırası gelemeden kısa bir süre önce gelen Bozdağ'ın TBMM Başkanı çiçek'in konuşmasını da beklemeden toplantıdan ayrılması Alkan'a bir tepki olarak yorumlandı. Alkan ise, Bozdağ'ın ayrılmasıyla ilgili soruya, "Ben değerlendirme yapmayacağım" karşılığını verdi.

Özeleştiri yapmayı öğrenmeliyiz

Demokrasinin sadece hukuki düzenlemelerden ibaret olmadığını kaydeden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, demokrasi kültürü ve ahlakı olmadan ileri ve çağdaş bir demokrasinin mümkün olamayacağını söyledi. Çiçek, "Yeni bir anayasa neden yapılmadı derseniz, en önemli sıkıntı demokrasi kültürü ve ahlakıdır. Meslek taassubu, siyasi görüşmeler, bunun önüne geçiyor. Herşeyden önce eleştiri kadar özeleştiri yapmayı öğrenmeliyiz" dedi.

Çiçek, şuanki konumu nedeniyle Meclis'teki anayasa çalışmalarıyla ilgili daha fazla konuşmayacağını ancak daha sonra açıklamalar yapabileceğini de ifade etti.

MİLLİYET

ÖNEMLİ

MSB üzücü duyuruyu yaptı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde meydana gelen üzücü bir olayda bir askerin şehit olduğunu açıkladı. 22 Mayıs 2024 tarihinde, Piyade Sözleşmeli Er...

TOGG sıfır faiz imkanı

Türkiye’nin yerli ve milli elektrikli otomobili Togg için düzenlenen sıfır faizli kredi kampanyasının süresi uzatıldı. 26 Mayıs 2024’e kadar devam edecek olan bu fırsat,...

Daha Fazlası!