ANTİK ROMA YOLU’NDAKİ RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANMA AŞAMASINDA
Ankara’nın Altındağ ilçesi Ulus semtinde yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkan Antik Roma Yolu’nda gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları, yüzde 90 oranında tamamlandı. Bu kapsamda, yolun çevresinde yürüyüş yolu ve korkuluk imalatları tamamlandıktan sonra, 2 bin 700 yıllık tarihi yol yıl sonunda güvenli bir şekilde ziyarete açılacak. Ulus Şehir Çarşısı’nın temel kazısı sırasında 1995 yılında ortaya çıkan buluntularla birlikte Antik Roma Yolu gün yüzüne çıkarıldı. 2006 yılında ise otopark inşaatı sırasında yolun devamı keşfedildi. Kazılarda bulunan antik dükkan duvarları, sikke ve seramikler Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor. Tarihi Roma Yolu’nun turizme kazandırılması için başlatılan çalışmalar da devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği protokol çerçevesinde yürütülen kurtarma ve restorasyon çalışmasının şu anki durumu oldukça olumlu.
YÜRÜYÜŞ YOLU VE PEYZAJ ÇALIŞMALARI
Restorasyon çalışmaları kapsamında, toprağı desteklemek amacıyla moloz taş duvar inşa edildi. Yolun çevresine yürüyüş yolları ve korkuluklar yerleştirildi. Ayrıca, kuru peyzaj çalışmaları, aydınlatma direklerinin yerleştirilmesi ve su kuyusunun temizlenip açığa çıkarılmasıyla, 2 bin 700 yıllık tarihi yol yıl sonunda güvenli bir şekilde ziyarete açılacak.
KAZILARDAN ÖNEMLİ BİLGİLER
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdür Yardımcısı Mustafa Metin, Antik Roma Yolu’ndaki kazıların, Ankara’nın tarihi hakkında önemli bilgiler sunduğunu belirtti. Metin, “Burada bulunduğumuz cadde bugünkü kuzey-güney aksındaki ana bulvar. Her iki tarafında pek çok yapının, tapınağın, kamu veya özel yapıların olduğu bir alan. Yaklaşık 5 metre aşağıda, Ankara’nın ilk sakinlerine ait yapıları görebiliyoruz. Frigler, ilk sakinler olarak kabul ediliyor. Çünkü ana toprak üzerindeki insan izleri MÖ yaklaşık 8’inci yüzyılda ünlü Kral Midas’a dayanan Frig medeniyeti eserleri ile birleşiyor. Yani yaklaşık 2 bin 700 yıldır bu kentte yaşam devam ediyor” diye konuştu.
BİLGİ PANOSU HAZIRLANACAK
Metin, kültür ve turizm hayatına kazandırılacak olan Roma Yolu’nda büyük bir bilgi panosu hazırlanacağını belirtti. Bu sayede ziyaretçiler, çalışılan dönemleri, burada bulunan medeniyetleri ve onların bıraktığı eserleri görebilecektir.
RESTORASYONUN KÜLTÜREL ÖNEMİ
Antik Roma Yolu’nun ortaya çıkarılmasında yer alan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu ise “Günümüzde Atatürk Bulvarı ne anlam ifade ediyorsa, bu cadde de Roma dönemi Ankara’sı için o anlamı ifade ediyor. Ankara’daki en geniş caddedir ve restorasyon ile kültür yaşamımıza katıldı. Burada sadece bir cadde söz konusu değil, aynı zamanda dükkanların da olduğuna dair izler mevcut. Frig kentinin aslında Ankara olduğunu, daha sonra Galatlar ve Roma İmparatorluğu’nun da burada yerleştiğini biliyoruz. Bu cadde, MÖ 8’inci yüzyıldan günümüze kadar olan tüm yerleşim katmanlarını gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.