ANTALYA’DAKİ YEDİEMİN OTOPARKLARINDA SORUNLAR ARTIYOR
Antalya’da icra nedeniyle veya eksik evrak yüzünden trafikten men edilen binlerce otomobil ve motosiklet, yediemin otoparklarında bekleyerek çürümeye terk ediliyor. Antalya Otoparkçılar ve Oto Yıkamacılar Derneği Başkanı Mustafa Hakan Topçu, “Milli servetimiz heba oluyor, çözüm bekliyoruz” diyerek durumu dile getirdi. Çeşitli sebeplerle haciz yoluyla bağlanan bu araçlar, şehirdeki yediemin otoparklarında uzun yıllardır tutuluyor. Kent merkezinde bulunan yediemin otoparklarında binlerce aracın çoğunun ciddi şekilde çürümeye başladığı görüldü. İşletme sahipleri, yer kalmadığında yeni otoparklar açmaya yöneliyor.
ARAÇLARIN YÜZDE 80’İ İCRALIK
Hakan Topçu, yediemin işletmeciliğine 17 yıl önce bir otopark açarak başladığını ve günümüzde beş otoparkla faaliyet gösterdiğini belirtti. Topçu, otoparklarının araçlarla dolup taştığını, bu nedenle 22 dönümlük yeni bir alan açmak zorunda kaldıklarını ifade etti. “Bizde bulunan araçların yüzde 80’i icralık, yüzde 20’si ise trafikten men edilen araçlar. Sadece benim işletmelerimde motorlarla birlikte 2 bin 500’ün üzerinde araç var. Türkiye genelindeki yediemin otoparklarında bu sayı çok daha fazla” dedi. Hakan Topçu, tasfiye sürecindeki düzenlemelerin yetersizliği nedeniyle araçların otoparklarda çürüdüğünü vurguladı. 2022’de çıkan tasfiye yasasına rağmen yalnızca 350 aracın işlem gördüğünü ve bunlardan 40-50 kadarının satıldığını söyledi. “Tasfiye işlemleri başarıyla yapılsa, 22 dönümlük alan yerine sadece 5 dönümde bu işi halledebilirdik” diyen Topçu, mevcut sistemde araçların çürümeye terk edildiğini ekledi.
SORUNLARIN TEMELİ SORUMLULUK ALMAMAK
Topçu, sorunun temel sebebinin sorumluluk almaktan kaçınılması olduğunu ifade etti. “Avukatlar araçları bağlatıyor, ancak satış sürecine girmiyorlar. Devletin alacakları öncelikli olduğu için avukatlar masraf yapıp kazanç sağlayamıyorlar. Bu nedenle araçlar otoparklarda beklemeye devam ediyor.” dedi. Devletin bu süreci hızlandıracak bir sistem kurmasının gerektiğine dikkat çeken Topçu, “Örneğin, ekonomik değeri olmayan araçların tasfiyesi hızla yapılmalı.” şeklinde konuştu. Yediemin otoparklarında en çok sorun yaşanan araçların motosikletler olduğunu belirten Hakan Topçu, “Motosikletlerin ekonomik değeri genelde düşük. Bir motosikleti otoparka bağlamanın maliyeti, satış fiyatını aşıyor.” diye belirtti.
DÜZENLEMELERLE ÇÖZÜM BULUNMALI
Hakan Topçu, gümrük ihlali nedeniyle bağlanan araçların çoğunlukla lüks araçlar olduğunu ve çözüm süreçlerinin karmaşık hale geldiğini belirtti. “Gümrükten gelen gümrük ihlali yapmış 30-35 aracımız var. Hepsi lüks araçlar, gümrükle olan işlerini çözmeleri gerekiyor. Ödeyecekleri cezalar var, bunları ödediklerinde araçlarını teslim alıyorlar.” dedi. Topçu, yıllardır bekleyen araçların milli servet olduğunu vurgulayarak, devlet kurumlarının araçların tasfiye edilmesinde daha etkin olması gerektiğini söyledi. “Buradaki araçların parçaları bile ülke ekonomisine katkı sağlayabilir. Ancak mevcut sistem nedeniyle bu kaynaklar çürümeye terk ediliyor. Anadolu kamyonetleri 17 senedir bekliyor. Ancak kimse işlem yapmıyor” diyerek durumu eleştirdi.
Topçu, yediemin işletmecilerinin sorumluluklarının yüksek, ancak yetkilerinin kısıtlı olduğunu belirtti. Kira maliyetleri ve artan masraflar nedeniyle işlerin sürdürülemez hale geldiğini ifade ederek, “UYAP sisteminde araçların durumunu bile göremiyoruz” şeklinde konuştu. Hakan Topçu, yönetmeliklerde yapılacak değişikliklerle sorunun çözülebileceğini aktararak, “Her kurum kendi alacaklı olduğu araçların tasfiye işlemini hızla gerçekleştirmeli. Yıllardır bekleyen araçların çözüme ulaşması için herkesin sorumluluk alması şart” dedi.