DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ VE DERİNLİĞİ
AFAD’ın Deprem Dairesi’nin verilerine göre, Akdeniz’de bugün saat 12.09’da Richter ölçeğine göre 4.6 büyüklüğünde bir sarsıntı gerçekleşti. Bu deprem, Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin 58.86 kilometre açığında ve 32.69 kilometre derinliğinde meydana geldi. Deprem, Gazipaşa, Manavgat, Alanya ve çevre bölgelerden de hissedildi. Kandilli Rasathanesi ise Akdeniz’deki depremin büyüklüğünü 5.1 olarak bildirdi.
YER BİLİMCİLERDEN DEĞERLENDİRME
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ve Ahmet Ercan, Antalya açıklarında son zamanlarda meydana gelen depremleri değerlendirdi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabında, “Bu depremler, Anadolu yarığının dışında kalan bir alanda meydana geliyor. Kıbrıs ana karasının Anadolu altına dalan kısmında bir kırılma yaşandı. Bu tür sarsıntılar genelde yıkıcı nitelikte değildir.” dedi. Ercan, bölgede en büyük beklenen depremin 6.1 ile 6.2 büyüklüğünde olabileceğini ve bunun Alanya, Manavgat, Mersin, Antalya ve Adana’da yıkıcı bir etki yaratmayacağını, sadece sarsıntı hissedileceğini aktardı.
ANTALYA’YA YÖNELİK GÖRÜŞLER
Ercan ayrıca, “Bu depremler Anadolu yarığının içinde olmadığını gösterir. Bu bölgede Kıbrıs yayının olduğu kesimde Kıbrıs ana karasının Anadolu altına dalan dilimi üzerinde deprem oldu.” ifadelerini kullandı. Afrika’nın yıllık 3 ila 5 santimetre hızla Anadolu’ya doğru hareket ettiğini ve bu hareketin dalan Afrika kıtasında kırılmalara sebep olduğunu belirtti. Beklenen büyüklükte sarsıntıların yıkıcı nitelikte olmadığını vurguladı.
FAY HATLARINA DİKKAT
Prof. Dr. Naci Görür de X platformunda yaptığı paylaşımında, “Alanya açıklarında 5’lik deprem. Helen-Kıbrıs dalma-batma zonu içerisinde ve üzerleyen levha üzerinde.” sözlerine yer verdi. Görür, geçen hafta Antalya bölgesindeki fay hatlarının 7 ve üzeri büyüklükte depremler üretebileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
ANTALYA’DA DEPREM RİSKİ
Antalya, Türkiye’nin en popüler turizm destinasyonlarından biri olmanın yanı sıra sismik hareketliliğiyle de dikkat çekiyor. Antalya, büyük fay hatlarının tam üzerinde yer almasa da çevresindeki Helenik Dalma-Batma Zonu ve Fethiye-Burdur Fay Hattı gibi aktif yapılar, bölgenin deprem riski taşımasına neden oluyor. Antalya il merkezi, 2’nci derece deprem bölgesi içerisinde bulunuyor. Bu faylar Akdeniz boyunca uzanarak Antalya kıyılarına yakın bölgelerde sismik hareketlilik yaratabiliyor.