DEPREM BİLGİLERİ VE ETKİLERİ
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi’nin aktardığı verilere göre, Akdeniz’de bugün saat 12.09’da Richter ölçeğine göre 4.6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Depremin merkezi, Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin 58,86 kilometre açığında ve 32,69 kilometre derinliğinde yer aldı. Bu sarsıntı, Gazipaşa, Manavgat, Alanya ve etrafındaki ilçelerde de hissedildi. Kandilli Rasathanesi ise Akdeniz’deki depremin büyüklüğünü 5.1 olarak duyurdu.
UZMANLARDAN DEĞERLENDİRMELER
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ve Ahmet Ercan, Antalya açıklarındaki son depremlere dair değerlendirmelerde bulundu. Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu depremler, Anadolu yarığının dışında kalan bir alanda meydana geliyor. Kıbrıs ana karasının Anadolu altına dalan kısmında bir kırılma yaşandı. Bu tür sarsıntılar genelde yıkıcı nitelikte değildir” dedi. Beklenen en büyük depremin 6.1 veya 6.2 büyüklüğünde olabileceğini belirten Ercan, “Bu bölgede beklenen en büyük deprem 6.1, 6.2 dolayında bir depremdir. Bu büyüklükte olsa dahi Alanya, Manavgat, Mersin, Antalya ve Adana’da yıkıcı etkisi olmaz. Sadece sarsar” şeklinde konuştu.
Ercan, “Bu depremler Anadolu yarığının içinde olmadığını gösterir. Bu bölgede Kıbrıs yayının olduğu kesimde Kıbrıs ana karasının Anadolu altına dalan dilimi üzerinde deprem oldu. Afrika yılda yaklaşık 3 ya da 5 santimetre hızla Anadolu’ya toslayarak geriyor” diyerek yaşanan sarsıntıların sebeplerini açıkladı.
FAİT HATLARI VE RİSK DURUMU
Prof. Dr. Naci Görür de X platformundan yaptığı paylaşımda, “Alanya açıklarında 5’lik deprem. Helen-Kıbrıs dalma-batma zonu içerisinde ve üzerleyen levha üzerinde” dedi. Görür, geçen hafta Antalya bölgesindeki fay hatlarının 7 ve üzeri büyüklükte depremler üretebileceği konusunda uyarıda bulundu.
ANTALYA’NIN DEPREM RİSKİ
Türkiye’nin en çok ziyaret edilen turizm merkezlerinden biri olan Antalya, sismik hareketliliği ile dikkat çekiyor. Antalya, doğrudan üzerinde büyük fay hatları barındırmasa da çevresindeki Helenik Dalma-Batma Zonu ve Fethiye-Burdur Fay Hattı gibi aktif yapılar, bölgenin deprem riski taşımasına yol açıyor. Antalya il merkezi, 2’nci derece deprem bölgesi içinde yer alıyor. Bu faylar, Akdeniz boyunca uzanarak Antalya kıyılarına yakın bir bölgede sismik hareketlilik oluşturabiliyor.