Antalyalı Çiftten Gençlere Hayvancılık Tavsiyesi

ANTALYA’DA HAYVANCILIĞA VE ÇALIŞMAYA DEVAM EDEN ÇİFT

Antalya’nın merkezinde 44 yıldır küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Hüsniye ve Mehmet Gönül çifti, yaşları 74’e dayanmasına rağmen işlerine olan bağlılıklarıyla dikkat çekiyor. Hayvancılığı sadece bir geçim kaynağı değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı olarak gören çift, gençlere bu mesleği şiddetle tavsiye ediyor. Hüsniye Gönül, çalışmanın önemine vurgu yaparak, “Hırsızlık ayıp, iş yapmak ayıp değildir. Kendi malını güdüyorsan kimse sana çoban demez. Bu işin emeğiyle ekmek kazanıyorum. Gençler bunu bilmiyor, koyunları sat diyorlar. Bana ekmeği kim getirecek?” şeklinde konuştu.

YEŞİL ALAN SIKINTISI VE YEM MALİYETLERİ

44 senedir Aksu ilçesinde hayvancılık yapan çift, küçükbaş hayvanlarını Antalya’nın merkezindeki otluk alanda otlatmaya devam ediyor. Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle her gün sınırlı yeşil alanda hayvanlarını otlatan çift, yaş almanın da etkisiyle bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşmasına rağmen işlerini bırakmıyor. Mehmet Gönül, geçmişte çiftçilik yaptıklarını ve bir şey bulamadıklarında hayvancılığa yöneldiklerini ifade etti. Gönül, “Önce çiftçilik yapıyorduk, sonra hayvancılığa döndük. Mecburuz. Başka yapacak bir şey olmayınca bu işe devam ettik. Şu anda 43 küçükbaş hayvanımız var, besleyip kurbanda satıyoruz. Bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz” dedi.

HAZIRLIKLAR VE GENÇLERİN ROLÜ

Gönül çiftinin en büyük problemlerinden biri yeşil alanların azalması nedeniyle yeme bağımlı olmak. Hüsniye Gönül, bir gün otlatmaya gidemediklerinde yem maliyetinin 700 TL’yi bulduğunu belirtti. Eskiden yem fiyatlarının daha uygun olduğunu vurgulayan Hüsniye, “Şimdi Antalya’nın çoğu yapılaşmış durumda” dedi. Yem alırken borçlandıklarını ifade eden Hüsniye, “Yem de pahalı, bir çuval küspe 600 TL. Başa gelen çekilir. Bu işi yapan gençler şevkle ve saygıyla çalışmalı” diye konuştu. Mehmet Gönül, “Hayvanı iyi beslersen, güzel fiyatlara satarsın. Kendi evimizin önünde kesim yapıyoruz. Gençler bu işi devam ettirirse çok güzel olur ama yer sıkıntısı büyük” dedi.

EMEK VE SAYGIYLA DEVAM EDİYORLAR

48 yıldır evli olan Gönül çifti, birçok hastalığa rağmen her gün birlikte hayvanlarını otlatıyor. Mehmet Gönül, “İşi beraber yapıyoruz. Birbirimize her zaman yardımcı oluyoruz. Allah mutluluk versin, yapabildiğimiz kadar devam etmeye çalışıyoruz” derken, Hüsniye Gönül ise gençlere hayvancılığa yönelmeleri ve bu işi benimsemeleri konusunda çağrıda bulundu. Hüsniye, “Biz sabah erkenden kalkarız, hayvanlara yem verip öğleden sonra otlatmaya götürürüz. Sabah yemlemezsek hayvanlar durmaz. Besili olmaları için tüm emeğimizi harcıyoruz. Hırsızlık ayıp, iş yapmak ayıp değildir. Kendi malını güdüyorsan kimse sana çoban demez. Bu işin emeğiyle ekmek kazanıyorum. Gençler bunu bilmiyor, koyunları sat diyorlar. Bana ekmeği kim getirecek? Onu bilen yok” diye belirtti.

ÖNEMLİ

Narin Cinayeti İçin Önemli Bir Gelişme

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Nahit Eren, Narin'in avucundaki ve şortundaki saç örneklerinin, ailesinin DNA ile uyumlu olduğunu duyurdu.

Ordu’da Tünel Yangını Trafiği Aksattı

Ünye'deki Yunus Emre Tüneli'nde bakım esnasında konteynerde meydana gelen yangın, trafiği olumsuz etkiledi. Yangın nedeniyle yollar geçici olarak kapandı.

Daha Fazlası!