GAZİANTEP’TE ANTEP İŞİ NAKIŞI
Gaziantep’te ikamet eden 70 yaşındaki Fatma Cin, Gaziantep’in geleneksel el sanatları arasında yer alan “Antep işi” olarak bilinen iğne nakış işlemesini büyük bir keyifle yapıyor. Cin’in titiz çalışmaları sonucunda ortaya çıkan Antep işi nakışların fiyatları, bin TL’den başlayarak 200 bin TL’ye kadar yükseliyor. Bu geleneksel el sanatı, sabır, emek ve ustalık gerektiren bir alan olup geçmişten günümüze olan değerini korumaya devam ediyor. Yüzyıllar önce kırsal alanda yaşayan genç kızların çeyizlerini hazırlamak amacıyla ortaya çıkan bu sanat, ipek, krep ya da keten kumaşların tel tel çekilerek ipek ipliklerle işlenmesiyle ortaya çıkarılıyor. Günümüzde de çeyizlerin vazgeçilmez bir parçası olarak Antep işi ürünlerin fiyatları bin TL ile 200 bin TL arasında değişiyor. Antep işi nakışlar, salon ve yatak odası takımları, havlu kenarları ve mevlitlerde kullanılan başörtüleri gibi birçok alanda tercih ediliyor.
KÜLTÜREL MİRASIN SÜRDÜRÜCÜSÜ
Özellikle çeyiz hazırlığı yapan genç kızların gözdesi olan bu el emeği ürünler, zamana karşı koyarak bir kültürel miras olarak yaşamını sürdürüyor. Şahinbey Belediyesine bağlı Bostancı Mektebi Kültür Evi’nde 57 yıldır işine tutkuyla bağlı olarak çalışan Fatma Cin, genç kızların çeyizlerini severek işleyip satıyor. Antep işi nakışlarını zevkle gerçekleştirdiğini dile getiren usta Fatma Cin, “13 yaşında bu mesleğe başladım. Yapan bir arkadaşımın eline bakarak ben de denemelere başladım. Meslek için eleman yetiştirdim. Bu gerçekten güzel bir meslek. Antep işi nakışlar asla unutulmaz. Antep işi nakış, iğneyle kuyu kazmaya benziyor. Zahmetli bir iş ve emek isteyen bir sanat. Genç kızların çeyizlerinin önemli bir parçasıdır. Nakış işlerken her şeyi unuturum” ifadelerinde bulundu.
EMEK VE EKONOMİK KATKI
Nakışların büyük bir titizlikle yapıldığını belirten usta Fatma Cin, “Bu meslek hem zihnimi rahatlatıyor hem de ev ekonomime katkı sağlıyor. Bu işler sayesinde iyi bir gelir elde ediyorum. Yapılan nakışların fiyatları bin TL ile 200 bin TL arasında değişiyor” şeklinde konuştu.