Asgari Ücret Görüşmeleri Başlıyor: Rakamlar Belirleniyor

YENİ ASGARİ ÜCRET BELİRLENME SÜRECİ YAKLAŞIYOR

Yeni asgari ücretin belirlenmesine sayılı günler kaldı. Yaklaşık 7 milyon çalışanı dolaylı yoldan tüm vatandaşları ilgilendiren bu konu için zam pazarlığı aralık ayının ilk günlerinde başlayacak. Güncel olarak 17 bin 2 lira olan asgari ücretin, 22-23 bin lira seviyesine çıkması bekleniyor. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren bu görüşmelerde dikkatler, önümüzdeki günlerde olacak.

GÖRÜŞMELERİN TARİHİ VE KATILIMCILAR

2025 yılı asgari ücreti için müzakerelerin aralık ayında başlayacağı belirtiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı sonrası, “Süreci geçen seneki gibi yürüteceğiz. Aralık ayının ilk haftası ya da ikinci haftası taraflarla bir araya geleceğiz, biz hazırız. Asgari ücret takvimi belli olunca süreci açıklayacağız” şeklinde bilgi verdi. Yasa gereği, asgari ücreti belirleyen komisyon, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilciden oluşan 15 kişiden meydana geliyor. İşçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (Tisk) temsil ediyor. Komisyonun ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşecek.

ASGARİ ÜCRET BELİRLENMESİNDE DİKKATE ALINAN VERİLER

Asgari ücret belirlenirken birçok veri göz önünde bulundurulacak. Enflasyon ve geçinme endeksleri masaya yatırılacak. Asgari ücretteki artışın, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretler de dahil olmak üzere, tüm ücretlerde olumlu yönde etkisi olabiliyor. Şu anda, brüt asgari ücret 20 bin 2 lira 50 kuruş, net olarak ise 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. İşverenin toplam maliyeti ise bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş olarak hesaplanıyor. 2022 ve 2023 yıllarında asgari ücrete yılda iki kez zam yapılmıştı.

ENFLASYON HEDEFİ BUGÜNDE KONUŞULUYOR

Uluslararası Para Fonu (IMF), bazı yabancı bankalar ve ekonomistler, enflasyonla mücadele kapsamında ücretlere hedef enflasyona göre artış yapılması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, Brezilya’daki G20 Liderler Zirvesi dönüşünde, “Ne emeklimizi ne memurumuzu ne asgari ücretlimizi, toplumun hiçbir kesimi enflasyona ezdirmeyeceğiz” diyerek konunun önemine dikkat çekti.

YÜKSEK ZAM ORANLARI TAHMİN EDİLİYOR

Merkez Bankası 2025 yılı sonu için hedeflediği enflasyon oranını yüzde 21 olarak belirledi. Bu durumda yeni asgari ücret 20 bin 572 lira olacak. Ancak, enflasyon tahminlerindeki revizyonlar nedeniyle artış beklentileri yüzde 25-35 aralığında yoğunlaşıyor. Yüzde 30’luk bir artış durumunda asgari ücret 22 bin 102 lira, yüzde 35’lik bir artışla ise 22 bin 953 lira seviyesine çıkacak. Geçen yılki müzakerelerde 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli asgari ücrete yüzde 49 zam uygulanmıştı. 2023 yılında ise ocak ve temmuzda yapılan toplam zam oranı yüzde 100’ü aşmıştı.

VERGİ AVANTAJI SAĞLAYAN ARTILAR

Asgari ücretin artışı tüm çalışanlar için vergi istisnası tutarının artmasına neden oluyor. Tüm ücretlilerin asgari ücret seviyesine kadar olan gelirlerinin vergi dışı kalması, bu artışın sağladığı avantajlar arasında yer alıyor.

ASGARİ ÜCRETİN ETKİLEDİĞİ ALANLAR

Asgari ücret rakamı, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri ve 65 yaş maaşı için gerekli gelir kriteri gibi birçok kalemi direkt olarak etkiliyor. Asgari ücretlilerin rapor ücretleri gibi alanlarda da bu durum ciddi bir değişim yaratıyor.

ÖNEMLİ

Kurumlar Vergisi İstisna Oranı Düşürüldü

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle yatırım fonları katılma payı kazançlarındaki kurumlar vergisi istisna oranı azaltıldı.

Kahramanmaraş Hurmasının Fiyat Farkı Dikkat Çekiyor

Kahramanmaraş'ta süren hurma hasadında, üreticinin fiyatı 25 lira, marketlerde ise 80 lira olarak belirlendi.

Daha Fazlası!